Малко над 35 млн. лева влизат в сметките на  земеделците от Русенско, след като вчера ДФ „Земеделие“ започна да превежда полагащите им се пари по схемата за директни плащания за обработвана площ. Обработваеми в областта са над 1,7 млн. декара, а ставката е 21 лева на декара. Заявки за подпомагане са подали близо 2000 стопани от Русенско.
През 2020 г. фонд „Земеделие“ разплаща най-големия финансов ресурс в 25-годишната си история с  малко над 3.1 милиарда лева изплатени субсидии. Сумата за площ е с 2 лева на декар повече от миналата година, тъй като към нея са добавени 140 милиона лева, прехвърлени от бюджета на Програмата за развитие на селските райони за догодина. Целта е  фермери да бъдат подкрепени заради кризисната година, белязана от суша и пандемия. 
На 21 декември се планира изплащане на средствата по мярка 13 от програмата - плащания за необлагодетелствани райони. Там има 31 хиляди бенефициенти, до които ще достигнат около 90 милиона лева.
От всички субсидии на 2000 евро обаче вече се удържат 2.9% заради механизма за финансова дисциплина на ЕК. Цели се генериране на ресурс, който да може да бъде използван в кризисни и бедствени ситуации. Тези средства, които са акумулирани и ако няма кризи и бедствия, фермерите ще си ги получат през септември 2021 г.