Отбор на Русенския университет ще се включи за първи път в европейския екомаратон на „Шел“, през месец май в Ротердам. Русенските дебютанти в най-престижното „зелено“ състезание ще застанат до вече опитните си колеги от техническите университети във Варна и София, както и гимназистите от професионалната гимназия в Чепеларе.
Русенци ще представят свой електромобил, задвижван от батерия и соларен панел в категория „Прототипи“. Екомобилът ще бъде със специален дизайн и окачване за оптимална аеродинамика и икономичност.
Основен принос за включването на университетския отбор на Русе в състезанието е на Тодор Михайлов, състезател досега от родопския град Чепеларе.
Лидерът в петролния бизнес „Шел“ всяка година организира екомаратони за ученици и студенти в Европа, Америка и Азия, като целта е да се създадат максимално ефективни в енергийно отношение автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч или 1 литър гориво. Тази година в Ротердам участниците ще се изправят пред едно допълнително предизвикателство - градска писта с променена траектория, която изисква усъвършенстване на стратегията за управление с цел икономия на гориво.