Бившият областен управител Румен Януаров направи дарение на Австрийска библиотека по случай 15-ата годишнина от нейното създаване в Русе. Януаров обяви своето намерение да направи ценен и полезен подарък на библиотеката през есента, когато се проведе камерното отбелязване на годишнината. В него ексгубернаторът взе участие като един от съоснователите на института - преди 15 години Австрийската библиотека бе създадена от международно дружество „Елиас Канети“, областната управа, градската администрация, Русенския университет и австрийското министерство на културата. Няма друга такава институция, в чието създаване да се включват и неправителственият сектор, и държавната, и местната власт, и образователно звено, отбеляза проф.Пенка Ангелова, председател на МД „Елиас Канети“. 
„Моята идея беше да подаря нещо, което, от една страна, да обогати притежанията на Австрийската библиотека, а от друга - да бъде насочено към учениците от Националното училище по изкуствата. Знам, че децата от класовете по изобразително изкуство често идват тук, където има богата сбирка от албуми с репродукции на световно известни художници. Иска ми се моят подарък да доведе тук и бъдещите музиканти“, каза Румен Януаров. 
„Шестте диска, които включват произведения от разнообразното творчество на Франц Шуберт - клавирни творби, камерна музика, вокални образци - ще бъдат от изключителна полза за нашите ученици, особено за онези, които ще се подготвят за участие в традиционния международен конкурс „Франц Шуберт“, обясни директорката на НУИ Мария Дуканова. И тя, и Януаров са убедени, че освен всичко останало гимназистите ще открият за себе си Австрийската библиотека като място за информация, но и за артистични срещи и културни събития.