Русенската „Булмаркет ДМ“, чрез дъщерното си дружество „Булмаркет Рейл Карго“, има готовност да започне превозване на тежкотоварни автомобили върху жп платформи, за да намали трафика по пътищата, постоянните задръствания по граничните пунктове и катастрофите, които отнемат човешки живот, съобщи зам.-управителят на компанията Светослав Първанов. Писмено предложение до Министерството на транспорта е направено още в началото на годината, когато се строяха временни паркинги за тежкотоварни автомобили и имаше въведени карантини за някои съседни държави. Идеята е тирът да бъде натоварен на железопътен състав на едната граница и да бъде транспортиран до другата сухопътна граница. 
Отговорът от министерството е получен с голямо закъснение и гласи, че на този етап това е неприложимо. Една от причините е, че „Булмаркет“ предлага съставът на този влак да включва пътнически вагон, в който всеки водач да бъде сам в купе, за да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Това обаче изисква да бъде нарушен монополът на БДЖ върху пътническите превози - нещо, което държавата от години категорично отказва да направи.
Въпреки всичко в „Булмаркет“ се надяват предложението им все пак да бъде преразгледано. „Има достатъчно аргументи в подкрепа на тази идея. Тези аргументи са икономически, екологични и чисто хуманни, защото ще се намалят жертвите по пътищата. Но считаме, че без намесата на държавата и без ясни правила и регламенти частната инициатива трудно би убедила хората, че това е по-доброто решение за тях. Имаме готовност и стига законодателно да ни бъде позволено, имаме интерес и към пътническите превози“, заяви Първанов.
„Булмаркет Рейл Карго“ вече има опит в такива интермодални превози. Преди три години частният жп превозвач пусна интермодален влак от Халкали, Турция, до Виена, с който даде на турските превозвачи с ро-ро кораби алтернатива на традиционния маршрут през пристанище Триест. По-късно този проект бе замразен, но очевидно след тазгодишните събития отново излиза на дневен ред. 
Корона кризата и проблемите във веригите за доставки с автомобилен транспорт увеличават товаропотока на железопътните товарни превози. Към ноември „Булмаркет Рейл Карго“ отчита ръст от 14%, като спад наблюдават единствено през първата половина на април, съобщи Първанов.
Заради светлите перспективи пред този сектор, „Булмаркет“ увеличава инвестициите си в жп транспорта. Както „Утро“ писа, наскоро компанията придоби две нови машини от високотехнологичната серия „Смартрон“ (Smartron) на Сименс, които използват съвсем различни информационни системи и изобщо не могат да бъдат сравнявани с това, което сме свикнали да виждаме по железопътните трасета в България. Те потребяват по-малко енергия, но въпреки това са по-мощни, с интелигентни системи за управление и контрол, увеличаващи сигурността и надеждността. 
„Надеждността на железопътния транспорт се обуславя както от състоянието на железопътната инфраструктура, така и от състоянието на возилата. В България в момента има заводи, които се занимават с ремонт и са по-малко от пръстите на едната ми ръка. Така че тук също има поле за работа и аз знам, че нашата следваща голяма инвестиция в железопътния транспорт ще бъде именно в това да се занимаваме с ремонт и построяване на нови вагони“, заяви Първанов.