Как политическите сили в Общинския съвет оценяват първата годита от управленския мандат? Обърнахме се към председателите на групи с еднакви въпроси, днес ви предлагаме мнението на председателя на групата на Атака  Мирослав Славчев.

- Как бихте оценили първата година от мандата на новата администрация начело с кмета Пенчо Милков?
- Освен зам.-кметовете, голяма част от общинската администрация си е същата. 
Първата година от мандата на кмета беше плаха, колеблива на моменти, нужно е време да се навлезе в материала. Кметът Пенчо Милков беше народен представител, той е достатъчно опитен и грамотен човек, но управлението на един град е сложно и когато не си го правил, става постепенно. 
- Доволни ли сте от взаимодействието на Общинския съвет с общинската администрация?
- По мое лично мнение взаимодействието на Общинския съвет с общинската администрация не е добро. Липсва добър диалог в Общинския съвет, който в момента се е превърнал в говорилня. Определени колеги, които очевидно са с енциклопедични познания, изказват мнение по всяка точка от дневния ред. По този начин общинските сесии се проточват цял ден за сметка на продуктивността и всъщност коефициентът на свършената полезна дейност намалява.
- Кое беше най-трудното решение през изминалата година?
- На мен ми е малко трудно да отсъдя по този въпрос. Отсъствах по лични причини през годината, но по моя преценка решението, което породи много дебати и се взе най-трудно, беше Общият устройствен план на общината. Аз не съм човекът, който ще каже дали това е основният проблем в Русе, но мисля, че в плана имаше много важни точки за развитието на града. Имаше една точка, която засягаше част от гражданите на община Русе, и аз не омаловажавам проблемите им. Екоорганизации се изказаха по въпроса, както и част от предприятията, които са засегнати в индустриалната зона „Тегра“. Мое беше питането възможно ли е това да се извади от плана и да се доработи отделно, но ми обясниха, че няма такава опция. Подкрепихме устройствения план заради останалите важни неща в него, за които никой не си направи труда да говори. Мотивите ни бяха, че този план е съвкупност от страшно много елементи, засягащи различни сфери в живота в Русе и общината.
Важна точка от плана, на която искам да обърна внимание, е именно магистралата до Велико Търново, от която Русе има крещяща необходимост. Неприемането на плана означаваше да оставим тази магистрала. Ние няма да позволим Русе да остане без път, от който се нуждае - това споделих на комисиите. Не ми се иска русенци да останат без такъв път, за който се говори от години, заради общинските си съветници.
- Имаше ли добри идеи от страна на вашите политически опоненти и какво се случи с тях?
- Всяка една добра идея от страна на наши колеги е била подкрепена. Имало е добри идеи например за конкретни промени в някои текстове, които дори общинска администрация е приемала, предложения по наредби също. Едно разумно предложение няма как да не срещне нашата подкрепа, ние сме за това там и за това работим - за да остане нещо свястно след нас.
- Какво успяхте и какво не успяхте да свършите?
- Мисля, че можехме да работим много по-добре и повече. Пандемията повлия на всички изключително много и това е нещо, което тепърва ще се отразява на нашия живот и тепърва ще носим последствията и промените от вирусната ситуация. Това включва и работата на Общинския съвет. Аз днес участвах в първата си онлайн комисия, мисля, че мина нормално. 
- Какво очаквате от предстоящата 2021 година?
- Аз очаквам първо да се нормализират нещата със смъртността и заболеваемостта с този вирус в града ни, в държавата и по света. Оттам всички други неща ще се повлияят от тази промяна, ако успеем да се справим.
Много се надявам в по-добри условия да започне интензивна работа по проекти, както са заложени по програма. Много места в града имат нужда да се освежат. Каквото да кажа, ще звучи като клише, защото е толкова познато на всички, но трябва да се промени главната улица, основните места в града, където се извършва търговска дейност, да се обърне внимание на крайните квартали и цялата градска среда да се подобри. Предният кмет беше започнал в тази посока. Ние като политическа група не сме обвързани с никого, подкрепяме разумни идеи и сме доволни как се промени центърът на града ни, но има още много да се прави, включително и по уличната мрежа. Русе като град трябва да се стабилизира, защото той беше четвърти по големина град в страната и аз лично искам той да възвърне стария си блясък.
Сега много се говори за въздуха, но нашият настоящ кмет прави невъзможното, за да се опита да реши този проблем, който е проблем на държавните институции, не само на Общината, но той полага тези усилия. Важно е обаче да работи и индустрията, не може противоположно на проблема с въздуха да се затварят предприятия, заводи и фабрики, защото това ще създаде друг проблем. Мисля, че кметът търси точно този баланс, за да намери решение на проблема.
- Последно, какво бихте пожелали на хората в навечерието на празниците?
- Пожелавам на всички да се пазят и да са здрави. Важно е здрава да запазят и психиката си, да не се поддават на психози, да не вярват на всичко, което четат в интернет, защото се получава обратният ефект. Нека хората се обичат един друг в навечерието на най-светлия християнски празник. Задава се много обрана Коледа, сякаш сега с изолацията хората не успяха да се нарадват и усетят коледния дух, но е важно да съхраним вярата си и да си припомним, че този празник е за любовта и смирението. Пожелавам им тази година да оценят малките и значимите неща.