Община Русе отваря дарителска сметка за купуване на апарат за извличане на реконвалесцентна плазма, заяви кметът Пенчо Милков след емоционален призив на д-р Теодора Константинова от Демократична България по време на вчерашното заседание на Общинския съвет.
„Загубихме толкова животи - приятели, роднини, близки и непознати! Животът на всеки един от тях е малък космос. Болка, мъка! Непрежалими!“, обърна се към колегите си д-р Константинова и предложи да се стартира акция за събиране на средства за закупуване на нужната медицинска апаратура.
„Крайно време е да поставим началото на закупуването на апарат за извличане на кръвна плазма и да спрем да разчитаме на други градове като Варна или Плевен в пандемията“, допълни д-р Константинова.
„Апаратурата струва от 30 до 50 000 лева, които вярвам, че можем да съберем сами в рамките дори на седмица, ако популяризираме инициативата“, отзова се кметът.
Апаратът за извличане на реконвалесцентна плазма от кръвта на преболедували коронавируса хора може да помогне на мнозина, а наличието му е особено важно в момент, в който русенските лечебни заведения усещат все по-остър недостиг на болнични легла и медицински персонал.
Апелът е всеки човек да се присъедини към инициативата и да помогне с каквото може в името на това да опазим здравето на себе си и околните.