Първите нови електробуси се очаква да тръгнат по русенските улици през пролетта на следващата година, съобщи кметът Пенчо Милков на вчерашната общинска сесия. Очакванията са те да пристигнат по-рано от предвиденото, тъй като има споразумение срокът за доставката им да се намали наполовина.
Групата на ГЕРБ постави под въпрос темпото на цялостното развитието на транспорта в града и Наталия Кръстева посочи като пример неработещите месеци наред електронни табла по спирките и старите автобуси.
„Сключването на договора е половината битка, избирането на доставчик и реалното доставяне е останалата част. Ние продължаваме да обсъждаме с директора на предприятието /“Общински автотранспорт Русе“ (ОАТР) - б.р./ закупуването на още автобуси, да, втора употреба, но с високо качество и по-малка вреда“, каза кметът Пенчо Милков в защита. 
Междувременно ОАТР обяви, че ще инвестира над 600 хил. лева, за да подготви електропреносната мрежа за новите електробуси и тролейбуси. Обявена е обществена поръчка по две обособени позиции за доставка на трансформатори и кабелни трасета до зарядните станции, а втората - за ремонт и реконструкция на контактната мрежа от кръстовището до Симовата мелница до Централна гара, както и на обръщалото пред Централна гара.
Прогнозната стойност на цялата поръчка е 641 304,30 лева с ДДС, а оферти се приемат до 6 януари. Категорично условие е времето за завършване по всяка обособена позиция да не надхвърля 220 дни, което означава, че работата трябва да приключи до следващата есен.
Доставката на 20 нови електробуса и тролейбуси се извършва по мегапроект за 46 772 166,30 лв., финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ с първоначален срок на доставка 560 дни, който по информация на кмета е значително намален.