Обнадеждаващи са първите резултати от тестовете на въздухоочистителната инсталация на базата на плазмена и плазмокаталитична технология, които започнаха тази седмица в „Олео Протеин“. Съоръжението е поставено в цеха, в който след изпичане и пресоване на зърното се извличат 3/4 от произвежданото масло.
Въздухът в работното помещение се засмуква от вентилатор в плазмена камера, където под въздействие на мощно електромагнитно поле се йонизира и дългите въглеводородни връзки се накъсват. Образуват се свободни електрони и йони, които влизат в реакция с въглеводородите. Така сложните съединения, които са носител на миризмите, се разграждат до вода, въглероден двуокис и незначителна част въглеводороди.
На практика системата симулира гръмотевична буря със светкавици, при която след дъжда въздухът излъчва свежест и чистота. Първите тестове са обнадеждаващи и показват осезаемо присъствие на озон след преминаване на производствения въздух през инсталацията.
Въпрос на техническо решение ще бъде дали да се инжектира плазма в скруберите за доочистване на организираното изпускане на въздуха или това ще става само с неорганизираните миризми.
Проектирането на инсталацията ще отнеме около месец, а изработката й - поне 3 месеца. След монтажните дейности и настройки, тя може да заработи след 6 месеца.