Община Русе е сключила договор за разработването на програма за качеството на атмосферния въздух за наличие на фини прахови частици за периода 2021-2026 г., става ясно от седмичния отчет на кмета Пенчо Милков. Договорът е подписан с бургаското еднолично дружество „Ванг“,.което трябва да събере информация, да направи анализ и проучване и да определи зоните, засегнати от наднорменото замърсяване. 
Освен това трябва да направи анализ на причините и да формулира мерки за подобряване на качеството на въздуха. Стойността на договора е 80 000 лева с ДДС, срокът е 10 месеца, а финансирането е по оперативна програма „Околна среда“ за „Разработване/Актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух-2“.
„Ванг“ ЕООД е специализирано в разработване на екологични програми и проекти, свързани с опазване на околната среда; екологични консултации; оценки за въздействие върху околната среда; екологични оценки; екологични експертизи и анализи. Фирмата е регистрирана през 2005 г. с 5000 лева уставен капитал, едноличен собственик е 59-годишният Веселин Шарлопов. 
За популяризиране на въпросната програма ще отговаря „Ди Ем Ай Дивелопмънт“ ЕООД, с което също вече е сключен договор. Неговото финансиране отново е по оперативна програма „Околна среда“ за „Разработване/Актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух-2“, стойността му е 912 лева с ДДС. Софийското дружество се задължава да изработи 100 броя информационни брошури за програмата за чистотата на въздуха и 50 чанти за документи. 
Софийската фирма „Ди Ем Ай Дивелопмънт“ ЕООД е с предмет на дейност посредническа, комисионна и консултантска дейност, маркетинг, реклама и издателска дейност. Регистрирано е през 2011 г. с 500 лева капитал, чийто едноличен собственик е 36-годишният Иван Димитров.
И за двата договора предварително са обявени обществени поръчки.
Междувременно се разбра, че общинският отдел „Екология“ започва проверки по домовете за горене на нерегламентирани отпадъци, които са причина за традиционното повишаване на нивата на фини прахови частици във въздуха на Русе. Нарушителите, които горят различни от дърва, въглища и пелети материали, ще бъдат предупреждавани и глобявани. При проверките миналата година са съставени около 100 акта.