Започна набирането на доброволци за даряване на кръв, от която да се извлича реконвалесцентна плазма, необходима за лечението на пациенти с Ковид-19, съобщи вчера началникът на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ „Канев“ д-р Биляна Цветанова. Това ще става по определен график след предварително записване на тел. 082 887 236. Възможно е и поименно даряване и за пациенти от други градове. 
Условията, на които трябва да отговарят дарителите, са същите като за обикновено кръводаряване, но е необходимо да представят документ за положителен PCR тест отпреди 40 дни и липса на симптоми в момента на процедурата. Кръводарителят ще получава купон за т.нар. подкрепителна закуска, но не и пари.
Самото кръводаряване ще се прави в Русе, след което кръвта ще се транспортира още същия ден до Регионалния център по трансфузионна хематология в Плевен. Там ще се изследва и ако има достатъчен брой антитела, ще се връща обратно в Русе като реконвалесцентна плазма. Това ще става в рамките на около пет дни. В случай, че кръвта няма достатъчно антитела, тя ще бъде връщана като обикновена плазма, която ще се ползва за други случаи.
Периодът на съхранение и на двата вида плазма е две години, като за целта в болницата има необходимите условия.
„Опитът с преливане на реконвалесцентна плазма в Русе е скромен, като за изминалия ноември на около 10 пациента е приложена подобна терапия. Наблюденията са положителни, тъй като на практика плазмата спира размножаването на вируса най-вече в първата фаза на заболяването“, обясни д-р Цветанова.
Инициативата за кръводаряване за реконвалесцентна плазма е съвместна между УМБАЛ „Канев“ и областната администрация.