Много се изписа и се изговори преди дългоочаквания и многократно отлаган мач за световната титла в тежка категория между Кубрат Пулев-Кобрата и действащия шампион Антъни Джошуа. Напрежението преди двубоя на 12 декември се покачва с всеки ден, а от двата лагера летят разнопосочни сигнали и люти закани. Какво мисли за тази среща треньорът в русенския „Локомотив“ Алексей Василев, който говори вчера за читателите на „Утро“.

- Алексей, какво казва твоят анализ на специалист?
- Мачът е 1х2!
- Казваш, че може да се получи всичко?
- Точно така. Все пак става дума за двубой в тежка категория. В нея развръзката може да е в един удар, нищо, че загубилият боксьор може да е бил по-добър до този момент. Помните ли какви бяха прогнозите преди мача на Джошуа със странния мексиканец Руис, който приличаше повече на сумист, отколкото на боксьор? Всички бяха убедени, че англичанинът ще го смачка за секунди. Руис обаче издържа и направо го попиля по сензационен начин.
- И все пак, какви са шансовете на Пулев?
- 50 на 50! Кобрата има много хубав прав ляв удар. Струва ми се, че в първите рундове ще разчита на него. В тези минути трябва да разколебае съперника си и да натрупа увереност. Към четвъртия рунд може да вкара и деснячката, пък да видим какво ще стане.
- Джошуа изглежда внушително с ръста и физиката си. Там ли е неговото предимство?
- Може да изглежда и като бог, но съм забелязал, че се изморява, когато направи серия. Влиза, удря, после очевидно му трябва време за възстановяване. Пулев трябва да използва тези моменти и да контраатакува.
- Не мислиш ли, че Кубрат прекалява с високопарните приказки как щял да размаже съперника си, да го нокаутира в седмия рунд? Само за психологическа война ли става дума?
- А какво да каже - излизам на ринга, за да бъда нокаутиран в седмия рунд! Такива закани има от двата лагера. Аз мисля, че Кубрат говори по този начин, за да се мобилизира допълнително и да респектира съперника си. Няма начин да се произнесе, че отписва мача. Преди малко гледах филм за Българо-сръбската война и специално за сражението до Сливница. Сръбската войска била петорно по-многобройна, но нашите момчета я направили на нищо. Духът, духът е важен. Всеки уважаващ се мъж преследва победата. Кубрат изглежда готов за война и дано да я спечели. А иначе да повторя - този мач е 1х2.