Как политическите сили в Общинския съвет оценяват първата година от управленския мандат? Обърнахме се към председателите на групи с еднакви въпроси, днес ви предлагаме мнението на най-голямата група, която обаче остана в опозиция.

- Как бихте оценили първата година от мандата на Общинския съвет и новата администрация начело с кмета Пенчо Милков?
- Оценката я дават хората. Общинските съветници дават насоки, но цялостната оценка трябва да я дадат гражданите. 
Ние като група сме доказали, че когато нещо е било в противовес с интереса на общината, винаги сме предлагали мерки и сме правили препоръки в тези сфери. Имало е такива моменти и ние сме ги посочвали. 
Пример е моментът, когато Общината беше изпуснала сроковете за подписване на договор за доставка на електроенергия и се наложи да заплаща висока цена за тази грешка в продължение на три месеца. 
- Доволни ли сте от взаимодействието на Общинския съвет с кмета и общинската администрация?
- Във връзка с работата на Общинския съвет има още много да се желае. Ярък пример за това са почти всички предложения, които идват от нашата група или пък от СДС - те не се приемат. През месец март бяхме поставили въпроса за провеждане на гласуването и комисиите онлайн и това се осъществи и прие чак през декември, при положение че от 4-5 месеца много общини вече работят по този начин. 
От първите комисии предлагаме най-различни неща, които от момента на предлагането им, сякаш се знае тяхната участ. Един дребен, но показателен  пример. Когато обсъждахме бюджета за годината, предложихме да се смъкне цената на паркинга на зала „Арена“, при положение че паркоместата са празни и никой не наема там. Причината е, че годишният абонамент е 110 лева, а един гараж на центъра без проблем е около 50-60 лева, и затова предложихме намаляването на цената наполовина, за да може да има някакъв интерес хората да си държат автомобилите там.
- Кое беше най-трудното решение през изминалата година?
- Най-трудното решение през изминалата година не беше взето от нас, а от общинската администрация. Според мен беше трудно решението за вдигане на данъците за превозни средства по времето на такава кризисна и задаващата се много трудна година. Не беше подходящото време около епидемичната обстановка и цялата икономическа обстановка. Ние не взехме това решение. Всички наши съветници се обявиха против него по време на гласуването.
- Имаше ли добри идеи от страна на политическите ви опоненти и какво стана с тях?
- В тази изминала година имаше и добри предложения, които бяха посочени. Програмата, която бе предложена от общинската администрация за стимулирането на раждаемостта в Русе, е добра политика за града ни, защото Русе има нужда от тази финансова инжекция, която да го съживи.
Добра идея е и продължаването на проекта за социалната трапезария, отново по инициатива на общинската администрацията. Това е дейност, от която много хора ще се възползват в тази кризисна ситуация. За нас добрите идеи са продължаването на тези проекти, които бяха започнати.
- Какво успяхте и какво не успяхте да свършите тази година?
- Удовлетворени сме от този успех да се върнем към онлайн комисиите и провеждането на онлайн сесиите. Не мисля, че е някакъв успех, че чак декември се случва това, но сме доволни, че се осъществи.
Доволни сме и от приетите мерки относно отдаването на общинска собственост под наем и инвестиционните проекти. В крайна сметка не е важно, че бяха предложени от нас и ето - кметът ги прие и много хора, които са наематели на Общината, ще се възползват.
Не сме удовлетворени, че не успяхме да задържим темпото, което беше миналите години за развитието на града. По моя преценка причините за това са и  обективни, и субективни. 
- Какво очаквате от предстоящата 2021 година?
- Следващата година се очертава трудна от икономическа и от здравна гледна точка, но мисля, че човечеството е преживяло неведнъж такива кризи и има надежда, това е моето лично мнение. 
Относно работата на общинската администрация, явно така ще продължават нещата - ние ще предлагаме своите препоръки, но тенденцията е повечето предложения от дясната страна да не бъдат приемани. Мисля, че е нужно русенци да следят и сами да преценят, защото, както казах, оценката я правят гражданите. 
- Последно, какво бихте пожелали на хората в навечерието на празниците?
- Лично изкарах вируса, при мен беше с малко повече етапи, и бих казал само едно - когато човек остава сам, вижда колко добре и колко е хубаво да сме заедно. Бих пожелал на хората в навечерието на идващите празници да запазят здравето си, спазвайки противоепидемичните мерките, за да може да са заедно и да споделяме щастливи мигове един с друг в по-добри дни.