Снегът и закъсалите тирове по пътя Русе-Бяла са двете страни на една монета. Тази аксиома се потвърди и вчера, когато най-натовареното трасе не само в областта, а и в страната, осъмна затворено заради закъсали камиони. Шофиращите ги румънци и турци решили, че ще компенсират с професионализъм изтритите си гуми, и последствията на самоувереността им понесоха всички, които пътуваха от и за Русе по това направление. Проблеми за кратко имаше и по пътищата за Разград и Силистра, но към 11 часа вчера движението беше възстановено навсякъде. 
За предотвратяване на проблемите по пътищата още през нощта са започнали проверки на ДАИ. Три от проверените 13 товарни автомобила, с турски и румънски регистрации, се оказали с нарушения за актове - манипулиране на тахографа и технически неизправности.
Според попадналите в бял капан шофьори обаче причината е била и в недобре почистените пътища.
„От 4.30 сутринта съм тук, явно не са почистили, тирове са задръстили пътя и това е. Колеги казаха, че снегът е до Бяла, от Бяла нататък сняг няма. Това е положението, техника няма, никой не почиства и стоим си тук и чакаме“, каза чакащият в камиона си Николай Ненов.
„Видях три снегорина само минаха, три или четири, това беше дотук. Имаше два буса хвърлени. Лявата лента беше на асфалт, явно бяха опесъчили, но дясната беше лед. Карахме пет-шест коли с 50-40 км в час, никой не смее с повече. Един рейс имаше закъсал, на аварийни, и това е положението“, разказа Руслан Кортоев, който е пристигнал в Русе от Габрово.
Като изключим сутрешните перипетии в този участък, движението в областта беше нормално, нямаше сигнали за бедстващи населени места.
В Русе и общината почистването на снега започна още около полунощ, като на ключови места извън града бяха взети мерки срещу навявания, съобщиха от Общината. 20 машини и 150 човека се включиха в почистването на кръстовищата и спирките на градския транспорт. Граждани обаче възнегодуваха срещу често срещаната практика снегът да се хвърля върху тротоара и това още повече да затруднява придвижването им. Впечатление им правеха и снегорините с вдигнати гребла, също позната картинка от други зими.
ГЕРБ публикува във фейсбук позиция, в която се казва: „За втори път от началото на зимата в нашия град вали сняг и за пореден път контролът по снегопочистването от страна на Община Русе е умножен по нула!“. От партията твърдят, че са потърсени от много граждани, които са подали сигнали, възмутени от организацията по снегопочистването. Всички те са препратени по компетентност към Община Русе за отговор.