По принцип имаме готовност да отворим детските градини и яслите още следващата седмица, стига да е ясно, че това няма да носи рискове. Това каза вчера зам.-кметът Енчо Енчев в коментар на изявлението на здравния министър Костадин Ангелов, че в петък ще издаде заповед да се отворят детските заведения. 
Русенските градини и ясли биха могли да отворят врати или на 14 декември, или на 16-и, обясни Енчев. Той уточни, че за да стане това, е необходимо известно време, за да се направи нужната организация. „Работата е там, че в момента част от медицинския персонал на детските домове се грижи за възрастни в други социални заведения.  

Така че трябва да обмислим връщането им обратно. Ще ни трябва малко време също и за зареждане с храна, а също и ден преди това да включим отоплението. Вярно е, че рискът от заболяване от Ковид-19 е най-нисък именно в детските градини, там имаме най-малко заболели от работещите, но все пак той си е риск. Затова бихме искали отварянето да бъде добре обмислено и съобразено с конкретните условия“, каза Енчо Енчев.
Енчо Енчев припомни, че преди дни негови колеги заместник-кметове на големи градове и началниците на регионалните просветни управления са имали виртуална среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, на която са обсъдили ситуацията. Министър Вълчев увери, че скоро ще ни покани на нова среща по тази тема, така че очаквам това да се случи тези дни и да говорим конкретно за отварянето на детските градини“, добави зам.-кметът. 

Къде е сега част от персонала

22 медицински сестри от затворените заради пандемията училища, детски градини и ясли помагат в специализираните институции за възрастни хора в Русе, съобщиха вчера от Общината. Преди това те са тествани с бързите антигенни тестове, които са заплатени от общинския бюджет. 9 медицински сестри са пренасочени да подпомагат РЗИ-Русе. За работа в центъра за настаняване на бездомни лица с Ковид-19 готовност са изразили 7 души, сред които директори, медицински сестри и детегледачки от детски ясли. Очевидно след заповедта на здравния министър за отваряне на детските градини и ясли това ще се промени и те ще се върнат при малките си послушници. Ще остане обаче въпросът кой ще ги замени в грижите за възрастните в социалните домове.