Как политическите сили в Общинския съвет оценяват първата година от управленския мандат? Обърнахме се към председателите на групи с еднакви въпроси, днес ви предлагаме мнението на управляващото мнозинство - МК „БСП за България“ и ВМРО.

- Как бихте оценили първата година от мандата на Общинския съвет и новата администрация начело с кмета Пенчо Милков?
- Считаме я за успешна. За съжаление, много от нещата се забавиха, тъй като тази година беше белязана от пандемията. Определено обаче се вижда, че има начинания.
- Доволни ли сте от взаимодействието на Общинският съвет с общинската администрация?
- В общи линии сме доволни, изслушват ни, обсъждаме много от нещата, които се случват, и чувстваме, че се вслушват в нашите съвети. Има добър диалог.
- Кое беше най-трудното решение през изминалата година?
- Най-трудното решение може би беше приемането на Общия устройствен план. Неслучайно искахме отлагане. Той не е направен благодарение на само една администрация и трябваше да се изясни кой какво е свършил през изминалите години. За съжаление, планът не устройва част от жителите на община Русе. Специално за мартенчани, тяхната позиция е, че ще има проблеми и не се чувстват достатъчно защитени. ВМРО подкрепи плана, защото без него общината щеше да има затруднения да кандидатства по европроекти, а развитието на града е приоритет.
- Имаше ли добри идеи от страна на вашите политически опоненти и какво се случи с тях?
- Подкрепихме идеята на ГЕРБ да се провеждат онлайн сесии, която беше още от пролетта, но трябваше да бъде уредена в Закона за местно управление и администрация. Сега имаме промени в правилника.
- Какво успяхте и какво не успяхте да свършите?
- Вече имаме приети промени в Наредба 21, която ще се обсъжда в комисиите тази седмица. Предложението ни е да се финансира стимулиране на раждаемостта в община Русе и за всяко второ дете и при раждане на близнаци ще се отпускат средства за родителите. Това се случва за първи път тук.
Какво не сме успели да свършим? Много неща бяха повлияни от епидемичната обстановка.
ВМРО работихме много над програма за образованата раждаемост, за съжаление, няма да я доведем до край. В сходни наредби на други общински съвети имаше подобни клаузи, които са отменени от административните съдилища. Коментирахме въпроса с общинската администрация, но програмата на този етап я няма.
Още в програмата на нашата група и на кандидата ни за кмет имаше предложение в програмата да се намалят или премахнат напълно таксите за детски градини. За момента не сме успели, очакваме евентуално да стане частично от другата година.
Така също в нашата програма беше залегнало и намаляване поетапно на разходите на пенсионери и възможността да ползват безплатно градския транспорт. Това също го коментирахме официално на септемврийската сесия, но за съжаление, поради пандемията туризмът и пенсионерски клубове замряха - всичко това е на заден план.
- Какво очаквате от предстоящата 2021 година?
- Ще продължим да работим над предложението ни за детските градини и за безплатно пътуване на пенсионерите или поне частично да паднат цените на едното и другото, както и за повече средства за пенсионерски клубове и подобни състави. Насочваме вниманието си и към инфраструктурни обекти, които са занемарени и трябва да се оправят. Визираме Парка на възрожденците, където алеите са в ужасно състояние. Благодарение на ВМРО поставихме там паметник на Левски, което се подготвя и отлага вече 20 години в града ни, време е да се погрижим и за останалата част от мястото.
- Последно, какво бихте пожелали на хората в навечерието на празниците?
- В навечерието на празниците ще бъда съвсем кратък - пожелавам им да бъдат здрави. Ние, русенци, сме доказали през годините, че можем сами да постигнем с наши средства необходимото. Нужно ни е единствено здраве.