Какво са представлявали първите гребни и ветроходни кораби, как са се развивали през епохите? Отговори на тези въпроси учениците от Професионалната гимназия по корабоводене получават благодарение на уникално издание, което неотдавна получиха като подарък.
Майорът от резерва Евгени Алексиев и Чавдар Яноров от Военния клуб подариха на клуб „Историята - мост през поколенията“ в ПГРКК фототипно издание на „Гребни и ветроходни кораби“. Това е първа част от оригиналния машинопис „Военноморска история - от най-старите времена до включително Общоевропейската война“, написан през 1930 г. от контраадмирал Иван Вариклечков. 762 страници представят развитието на военноморското дело, като историческият разказ се допълва от 130 рисунки, карти, както и схеми и чертежи, направени собственоръчно от родения през 1891 година български офицер. 
Фототипното издание е ценна придобивка за професионалната гимназия и със сигурност ще предизвика интереса на учениците, които успоредно с усвояването на дигиталните умения проявяват романтично любопитство към изворите на военноморското изкуство.