Близо 6 години ще отнеме строителството на първите 75,6 км от дългоочакваната автомагистрала Русе - Велико Търново. Според предвижданията на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ за участъка от Русе до Бяла с дължината 40,24 км се дават 2120 дни или почти 71 месеца. Тъй като подаването на оферти приключва на 21 януари догодина, а ще трябва и още време за класиране на участниците и сключване на договор, излиза, че пътят убиец, взел толкова много жертви, ще бъде завършен най-рано през пролетта на 2027 г.
Вчера АПИ изнесе повече подробности относно бъдещата обществена поръчка за изграждане на първите 75,6 км от автомагистралата Русе-Велико Търново. Тръжната процедура е в две обособени позиции. В първата е участъкът от Русе до Бяла, а във втората - обходният път на град Бяла. Прогнозната стойност на поръчката е 982,74 млн. лв. без ДДС. Откъде ще дойдат парите, от съобщението на АПИ не става съвсем ясно. Казва се, че агенцията е предложила на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ проектът за изграждане на магистрала Русе-Велико Търново да бъде включен за финансиране от бъдещата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Което би трябвало да означава, че към момента за финансирането има идея, но то все още не е гарантирано.
Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе-Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти в страната. Един от големите ефекти с изграждането на магистралата ще бъде, че броят на катастрофите по направлението ще намалее, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна, а транзитният трафик ще бъде изведен от населените места.
В обособена позиция 1 е участъкът от Русе до Бяла с дължината 40,24 км. Тази отсечка ще започва на 3 км източно от Дунав мост при пътен възел с пътя Русе-Силистра и ще завършва непосредствено след пътния възел на 40-тия км в околностите на Бяла. Прогнозната стойност на поръчката за изработване на техническия проект и строителството е 536 391 000 лв. без ДДС. Срокът е 2120 календарни дни.
В обособена позиция 2 е обходът на Бяла с дължина 35,4 км. Той ще започва от 40-ти км непосредствено след пътния възел и ще завършва при 76-ти км след пътния възел на разклона за Плевен. Прогнозната стойност на поръчката за изготвяне на техническия проект и строителството е 446 349 000 лв. без ДДС. Срокът е 1810 календарни дни.
Колко още ще чакаме за магистрала до Велико Търново, е съвсем неясно, тъй като за третия участък до старопрестолния град поръчка едва ли ще бъде обявена скоро. По проект автомагистралата ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и Шипка. Проектният габарит на автомагистралното трасе предвижда две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до аутобана. На цялото трасе от 132,84 км се предвижда изграждането на 22 моста и виадукта, както и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла-Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. Всички тези хубави неща обаче остават за някъде в бъдещето, при всички случаи след 2027 година.