- Г-н Станчев, днес се навършват 31 години от създаването на СДС в Русе. Вие винаги сте посрещали  гости на този ден, как ще празнувате сега в епидемичните условия?
- Основната цел тази година е да запазим здравето и живота на всички наши приятели, колеги и симпатизанти. За първа година няма да приемаме гости, събитието ще отбележим онлайн, тоест чрез социалните мрежи, ще се чуем и по телефоните. Надяваме се изключение да е само тази година.
- След многобройните разломи в дясно, какво е днес СДС - просто спомен за минали успехи, символ на началото на прехода, или продължаваща да се развива политическа партия?
- СДС е всичко, което казахте. Като започнем през надеждата, която поддържа и стигнем до романтичния период. Миналите години са съчетан опит и мъдрост от нашите предшественици и през всички 31 години СДС е единствената организация, която не отстъпи от десните си идеи, ценностите на демокрацията. Някой твърдят, че демокрацията е лош модел, но както Чърчил е казал по този въпрос, по-добро управление не сме открили. СДС е гаранция за дясното.
- Как стои СДС в Русе, в каква форма е организацията?
- Слава Богу, 
в Русе сме в много добра компактна организация и в добра кондиция
Да, вярно е, не сме онази маса, както е било през 90-те, но има широка палитра от хора, на които нашите идеи прилягат. Най-младият ни член е на 22 години, а най-възрастният на 86. Фактът, че сме събрали такива хора, независимо възрастовата разлика, ни дава оптимизъм за бъдещето развитие.
- Какво е това, което обединява двама такива души, родени и живели в съвсем различни времена, във вашата организация?
- Идеите най-вече за справедливостта и стремежът към достоен живот. Това е в нашите действия и политики. Ние винаги сме били първи в задаването на курса и посоката за развитие на страната. Последните 2-3 години тази посока за нас е да се превърнем в европейски граждани с европейски доходи.
- Местната десница винаги си е взаимодействала. Намирате ли подкрепа в тази посока и доволни ли сте от сътрудничеството с останалите партии?
- Нашата организация винаги е демонстрирала висока коалиционна култура. Това е демонстрирано с годините. Имало е периоди на по-близки действия и контакти, и на по-разграничени, но това е нормално.
- Какво бихте разказали за СДС на днешните 20-30 годишни хора, които са на възрастта на голяма част от учредителите на тази партия преди 31 години?
- По-младите не помнят това, което е било преди 90-те, защото не са били родени или са били твърде малки тогава. 
Когато по-старите членове им разказват какво е било, за утопията, те не могат да повярват
Например голяма част от тях учат в чуждестранни университети и то на Запад. Това да бъдеш приет в университет, който искаш, тогава беше просто една мечта, партията с главно П, защото БКП беше единствената партия, ако не броим казионния и привлечен във властта като имитация на плурализъм БЗНС,  определяше всичко. А да не говорим да заминеш да учиш в друга страна. Много им е интересно примерно, когато всяка година ходим край концлагера „Слънчев ден“, те просто не могат да повярват, че това нещо е съществувало и се е случило. Това им дава една увереност и една цел да се борят за демокрацията. Нужно е да помним историята, за да не се прилагат лошите практики. 
- Във връзка с паметта за миналото, за какво си спомня с гордост СДС и какво би искал да забрави?
- Голямата част от членовете си спомнят именно събитията около 90-те с големите митинги с трите лъча над града, които са били организирани; за една много голяма маса от хора, които са пълнили площада, за да изградят гражданска позиция и до този момент никоя друга организация не е била в основата да се постигне или организира подобно нещо. 
Тогава е имало кауза и идеали, около които хората са били обединени. Ние предлагаме сега на нашите политически приятели и опоненти да се обединим около това, как да удвоим доходите на хората в следващите 4 години и да работим над увеличаването на Брутния вътрешен продукт. 
Ако се върнем назад през 2014 година основната цел беше да реформираме някой определени сектори, времето и визията ни раздалечи един от друг. 
Някоя идея не е била реализирана по най-правилния начин, но никой не е безгрешен, въпросът е, че идеята е била в правилната насока
Ние винаги сме били носители на реформи и новаторство в политическата среда.
Относно това, което искаме да забравим - няма такива неща, защото нищо не трябва да се забравя. Човек, който не познава историята си, няма бъдеще. Трябва да помним и доброто и лошото. Доброто - да го правим постоянно, а лошото - да се стремим да не повтаряме. Хората си спомнят идеалите, романтиката, това го виждам по всяка една кампания и при хора, които не са наши членове отдавна, но те говорят с такава носталгия и любов за това, което се е случило. Сега на този момент на българската политика й липсват идеали. Кой е този идеал - първата тема, която предлагаме е така да си гледаме „къщичката“, че нашите хора да живеят достойно. Човекът е в центъра. Много семейства се оплакват от ниски доходи и хората остават с впечатление, че като че ли липсва справедливост.
Ние никога не прекрачихме границата да направим коалиция с някой вляво за власт. Старали сме се да не изпадаме в една популистическа позиция и това е ценно, че сме предвидими и лоялни към пътя, който сме поели.
- Само след 4 месеца са парламентарните избори, готови ли сте за тях?
- Който ви каже, че е готов за изборите ще ви излъже. Първо не знаем, в каква среда ще се проведат тези избори, към този момент се очертава да липсва директния контакт. Ще се наложи всичко да правим повече в онлайн среда, а това до този момент не е правено. 
Готови сме в нашите основни проекти в сектори с конкретни предложение. Програмата и приоритетите ни са организирани. Чисто структурно мисля, че на много места колегите са в кондиция, тъй като преди една година правихме местни избори за кмет. Тогава се видя, че организацията е жива.
Разбира се, в тези обстоятелства винаги има, какво да се желае. Вчера имах среща с наши членове и симпатизанти и си говорихме в тази насока.
Отсега мога да кажа, че програмата ни предвижда спешна реформа в проблемните сектори и внимание към здравеопазването. 
Не можем да си позволим да умират хора, поради недостиг на здравни работници при преобладаващо застаряващо население
Аз винаги съм казвал, че имаме пари за здравеопазване, но когато наливаш пари в една нереформирана система е все едно да наливаш вода в спукана кофа. Тук реформи не са правени от години. 
На второ място приоритет е икономиката ни, защото когато нямаш работеща икономика, няма как да гониш доходи. Там предлагаме редица мерки като намаляване на данък дивидент от 5% на 2%, за увеличаване на продължаващото процентно увеличаване на минималната работна заплата; увеличаване на прага за регистрация на фирмите по ДДС от от 50 хил. лева на 100 хил. лева и като цяло намаляване на разходите им.
- Как бихте се обърнали към хората и вашите симпатизанти по случай празника за вашата организация?
- На всички наши приятели, членове, съмишленици и симпатизанти, а и на всички хора искам да пожелая да положат всички усилия да запазят себе си и близките си здрави. Да бъдат по-смирени и да вярват, че доброто ще победи. Оптимизмът ражда силата.