Специализираната болница за активно лечение по кардиология „Медика Кор“ навърши 13 години от създаването си навръх Никулден. За този период инвазивните хирурзи са приели 36 880 пациенти с различни сърдечни заболявания, като 5730 от тях са били с остър миокарден инфаркт. Дори в условията на извънредно положение опитните кардиолози в лечебното заведение продължават да осигуряват инвазивна кардиологична помощ за пациенти не само от Русе, а от цяла Североизточна и Централна Северна България, каза пред „Утро“ собственикът на лечебни заведения „Медика“ доц.д-р Кирил Панайотов.
През годините русенската кардиологична болница се утвърди и като един от най-големите центрове в страната за инвазивна диагностика и лечение. В „Медика Кор“ работят редица изявени специалисти, които непрекъснато привличат свои млади колеги. В момента лекарският екип се състои от 24 кардиолози, от които 14 на възраст 25-35 години, като пет от тях са специализанти. Болницата е предпочитана от младите лекари, тъй като осигурява добри условия за работа, специализация и обучения, а съчетанието от опита на утвърдените специалисти с енергията и амбициозността на младите им колеги осигурява още по-добро лечение на пациентите, уточни доц.Панайотов. Той обясни още, че екипът в „Медика Кор“ непрестанно въвежда нови технологии и методи за диагностика и лечение. Така миналата година беше създаден Център по кардиостимулация, в който пациентите с нарушения в сърдечния ритъм и структурни увреждания на сърцето получават помощ в Русе, без да се налага да пътуват до други областни центрове. За 12 месеца в центъра са имплантирани над 340 пейсмейкъра, включващи всички видове устройства - антибрадикардни, с ресинхронизираща функция и кардиовертер дефибрилатори. Това поставя русенската болница на едно от челните места по брой имплантации на електрокардиостимулатори и една от малкото болници, в които се имплантират сложни устройства.  
Кардиологичната болница продължава да развива и системата за ранно диагностициране на остър миокарден инфаркт чрез оборудвани реанимобили с мобилни ЕКГ апарати и необходими медикаменти за стартиране на лечението още при пристигане на спешния екип при пациента. Това е много важно за тяхното спасение, защото за получилите инфаркт ранните мерки са от изключителна важност.