122 509 лева ще влязат през 2021 година в бюджетите на читалищата в община Русе. Това са приходите от имоти - помещения, терени, ниви, които читалищата притежават и отдават под наем или под аренда, както и постъпленията, които се очакват да влязат в читалищните управи от реализацията на проекти. 
Данните са от справката, която придружава внесената от кмета Пенчо Милков докладна за приемането на програмата на читалищата за следващата година. Програмата предвижда самодейност да се развива в 238 любителски формации и клубни форми във всичките 24 читалища в общината. Планирани са 755 културни събития от различен мащаб и в различен формат, а освен това читалищата са заложили над 238 участия на свои формации, колективи и студии в регионални, национални и международни фестивали и събития - всичко това, разбира се, при благоприятно развитие на пандемията с Ковид-19. 
Интересно е да се отбележи, че с най-голяма сума от управление на своя собственост разполага читалище „Васил Левски“ в село Сандрово - 12 000 лева. С по 9000 лева по това перо разполагат читалищата в Басарбово и русенското „Ангел Кънчев“. 5500 лева по тази линия влизат в бюджета на „Захари Стоянов“ в Русе, 5000 лева - в Бъзън, 4700 лева - в Тетово. С най-малко собствени приходи се справят две от русенските читалища - „Гоце Делчев“ със 750 лева, а „Стефан Караджа“, което е създадено едва преди две години от дружество „Традиция“, разполага с 850 лева. Любопитен факт е, че най-новото читалище дори няма утвърден щат - очаква се това тепърва за 2021 година с документ от Министерството на културата.