10 одитни доклада са извършени по различни направления от дейностите в общината „за установяване на съществуващото положение от началото на мандата“, съобщи кметът Пенчо Милков. Проверките са направени от началото на годината до края на октомври. В заключенията се съдържат 45 препоръки за подобряване на дейността и преодоляване на нарушения, пропуски и слабости. 24 от тях са оценени като носещи висок риск за настъпване на неблагоприятни събития. До този момент са изпълнени 37 от препоръките, като 17 от тях са съществени за дейността, сочи кметът.  

Най-много проверки и одитни доклади има за дейността на общинско предприятие „Комунални дейности“, като са проверявани и сигнали на граждани. За периода 1 януари 2018 г.-30 юни 2020 г. са формулирани 31 препоръки в областта на финансовото управление и контрол, документиране и отчитане на строителни дейности, планиране на обществени поръчки и изпълнение на договори по Закона за обществените поръчки /ЗОП/, счетоводна и материална отчетност, разпореждане с активи и други. Не са спазвани изискванията за управленска отговорност, има пропуски и несъответствия със Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, за ключови процеси липсва регламент, а правилата са формални. Извършвани са дейности, които не са предвидени в правилника.
19 препоръки са отправени към дирекция „Икономика и управление на собствеността“. Като нарушения и нередности се посочват липса на процедури за последваща оценка на дейностите и процесите, неправилно картотекиране на граждани, неправомерно изплащани възнаграждения, неспазване на срокове и др.
9 препоръки получава дирекция „Местни данъци и такси“. 
Отдел „Международно сътрудничество и управление на проекти“ обаче получава не само препоръки и съвети, а и финансови санкции. Одитът е обхванал периода 2015-2019 г. и констатациите показват, че към 14 април 2020 г. са наложени финансови корекции по 20 обществени поръчки от 10 проекта, изпълнявани по 3 различни финансиращи програми. Незаконосъобразна методика за оценка е установена в 14 процедури; незаконосъобразен критерий за подбор в 6 от процедурите; неправилно отстраняване на участник - в 6 процедури; незаконосъобразен избор на изпълнител - в една процедура; неясен предмет на поръчката - една процедура; незаконосъобразно разделяне на обществени поръчки - по два договора. В резултат на всичко това общият размер на финансовата корекция е 4 799 646 лева - а общата сума на безвъзмездната финансова помощ по 10-те проекта е над 106 млн. лева. Общината оспорва корекции за 1 098 274 лв., за останалите 3 701 372 лв. вече е ясно, че ще бъдат удържани при разплащането с Община Русе. 
„Проблемните“ проекти са „Реконструкция и рехабилитация на пешеходната среда и изграждане на зони за обществен отдих на Община Русе“, „Ремонт на пет общински учебни заведения и дворните им пространства“; вторият етап на Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе; „Ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност и мерки съгласно Наредба 4 за достъпна среда на в Комплекса за социални услуги за деца и семейства“, анаеробната инсталация за преработка на отпадъци и други.
Ред препоръки се дават на отдел „Култура“ по отношение на осъществяването на едноименната програма за подкрепа на малки местни проекти, на Историческия музей, който трябва „да организира адекватна инвентаризация на всички активи и пасиви на музея към 31.12.2019 година“.