Няма да лишим децата на Русе от двете мечета от зоокъта в Лесопарка! Ако се опитат насила да ги вземат, ще си хвърля оставката и лично ще ги браня пред клетката заедно със съмишленици! Това емоционално изявление направи вчера зам.-кметът Свилен Иванов на пресконференция. Тя бе свикана по повод писмо от зам.-министъра на екологията Атанас Костадинов до кметовете на Русе и Добрич, с което ги уведомява, че русенските мечки Бойка и Станди ще бъдат преместени в природозащитен център в Добрич и ще бъдат издържани от фондация „Четири лапи“.     
Операцията била в отговор на писмо на кмета Пламен Стоилов от 20 август 2013 година.
Всичко това се случва зад гърба на Общината, а в дъното на скандала стоят природозащитници от Сдружение защита на животните, заяви зам.-кметът Свилен Иванов. Заради техните сигнали от няколко години вървяла преписка с МОСВ, но желанието на Общината било двете мечета да бъдат преместени в парка „Белица“ на свобода, а не просто в друга клетка. Отговорът обаче бил, че там места няма и Общината се отказала от намеренията си. Иванов съобщи още, че в резултат на такива сигнали е имало проверка от фондация „Четири лапи“, която установила, че двете животни са здрави и добре гледани. Единствената забележка била, че клетката им е тясна.
Министерството е било подведено, затова сега ще напишем мотивирано писмо, че преместването на мечетата е опасно за тях, каза Иванов. Двете животни са родени в клетката в Лесопарка и настаняването им в Добрич би било голям стрес за тях. Зам.-кметът изтъкна, че тук за тях се грижат денонощно двама работници и русенски бизнесмен им осигурява прехраната.
Общината се надява, че тази година най-после ще приключи исканата от дълго време замяна на държавните гори в Лесопарка с други общински. Когато това се случи, веднага ще се пристъпи към изграждане на нов зоокът, за който отдавна има проект. Очакванията са това да стане с пари от бюджет 2015. Тогава Бойка и Станди ще имат нов и удобен дом.