Има един спортен клуб в Русе, в който се работи тихичко, последователно и без фанфари. Затова пък децата на този клуб правят чудеса през последните години. При това, ако видите в какви мизерни условия тренират, няма да повярвате, че са способни на подобни подвизи.
Помните ли Илхан Руфилов, Генади Цикалов, Виктор Веселинов, Александър Галев, Диляна Стоянова, Адриана Ангелова, Павел Ангелов, Калоян Недев, Стефан Рохас, Виктория Шаварш, Рая Петкова?
Това са фехтовачи, големи шампиони на сабя от ФК „Русе“.
Днес по техните стъпки вървят талантливите Кристиян Бойков, Константин Иванов, Алек Башалов, Ален Йончев, Теодор Шопов, Георги Георгиев, Радослав Радославов, Николета Богданова, Преслава Алекова и др. 
Кристиян Бойков стана тази година държавен шампион при сабльорите до 13 години в Пловдив, помогна и за спечелената златна отборна купа.
Преслава Алекова също пребори конкуренцията при 11-годишните и стъпи на най-високо върху стълбичката за победители.
Съотборничката й Николета Богданова завоюва бронзов медал.
С бронз при момчетата до 11 гтодини се поздрави и Константин Иванов.
Фурорът обаче беше на реномирания международен турнир „Сабята на Етрополски“, който завърши с шампионски титли на Преслава Алекова и Веселин Великов /17 години/, трето място на Кристиян Бойков и пето на Виктория Шамарш /17 години/. Нашите щяха да спечелят без уговорки и финалния отборен мач срещу „Свечников“, но двубоят не се игра заради контузени състезатели в русенския лагер. Но пък да получиш медалите от велик майстор на дуела като Васил Етрополски си е голяма тръпка!
Най-хубавото е, че тези деца не искат да спират дотук. Обикновено в Българияа се получава така, че след излизане от юношеска и девическа възраст състезателите слагат край на кариерата си. Защо? Много просто - защото нямат условия за подготовка, а и спортове като фехтовката минанат по правило в графата „Почти забравени от държавата“.
Затова и ръководството на ФК „Русе“ е поставило темата за малката неугледна заличка пред кмета Пенчо Милков. Тя се нуждае повече от всякога от бърз и тотален ремонт. Кметът откликнал и обещал да съдейства за разрешаване на проблема. 
Ако тази заличка светне и се намерят спонсори на клуба, със сигурност в нея ще тренират много повече русенски деца. И ще се дуелират не само на вътрешни, а на европейски, световни първенства, та дори и на олимпийски игри!
Иначе вратите на клуба са отворени всеки ден от понеделник до петък от 17.30 часа. Който иска да се запознае с магията на този аристократичен спорт, може да намине през комплекс „Дунав“, за да получи първите си уроци по шампионско фехтуване.