Пожар поглъща малката постройка, в която Тодор Минчев живее сам. Това е лятната му кухня и в нея той е събрал целия си живот. Пламъците поглъщат всичко и сред тази разруха 90-годишният дядо чака да посрещне зимата.
Инцидентът се случи в Басарбово преди три седмици. В селото всички познават дядо Тодор, който живее сам, но не и в самота. Кметът Николай Колев го описва като винаги весел, особен образ, сякаш излязъл от Чудомировите разкази. Усмивката на дядо Тодор обаче угасва, когато пожарът поглъща дома му и той е принуден да се нанесе в старата си къща или по-точно в това, което е останало от нея, защото не стъпвал там от години.
Съседите му го познават като добър човек и се притичат на помощ. Пари дядото отказва да приеме с онова стоическо достойнство, типично за възрастните хора, които са изгубили много, но все още държат на себе си. Той все пак приема помощ - посуда, завивки за зимата и някоя стара мебел.
Историята на дядо Тодор не е съвсем тъжна. За случката се разчува бързо в социалните медии и десетки хора изразяват желание да помогнат на стареца. Той няма телефон и единствената връзка с него става през кмета на Басарбово Николай Колев. Той също помага, като се е погрижил водата в къщата да бъде пусната, когато дядо Тодор се премести в нея.
„Има надежда за тази държава, хората са добри“, казва кметът, който разказва, че дядо Тодор никога не е бил сам след пожара, независимо че е изоставен от близките си. Съседи и дори непознати хора веднага са се притекли на помощ на стареца, който всеки ден получава различни подаръци и помощи, за да изкара предстоящата зима. Може и коледният дух да е завладял хората, но по-вярно е, че е човещина и добросъседски отношения - дори и от близките села Красен и Божичен идват помощи, кой с каквото може помага на стареца. Анонимен дарител е пожелал да направи основен ремонт на старата къща и да оправи банята, която е в лошо състояние. ГЕРБ и БСП от Русе подариха на дядо Тодор нов хладилник и печка за готвене.
Все пак един 90-годишен старец трудно се самообслужва. Не е ясно колко е във възможностите на дядо Тодор да си приготвя редовно храна. Затова кметът на Басарбово е пожелал да се срещне с русенския кмет Пенчо Милков, за да бъде включен дядо Тодор в социалния патронаж и да има и осигурена храна през зимата.
„Преди това, естествено, трябва да говоря с дядо Тодор, защото ми трябва неговото разрешение. Той е стар, но още е горд човек“, казва кметът.