Дни след като стана ясно, че всички ресторанти, кафенета и барове затварят поне до 21 декември, заведенията, обявени за продан в Русе, вече са над 40, показа проверка на „Утро“. Някои от тях се предлагат отдавна, но други оферти са нови. А някои от по-старите вече са с променени цени, свалени надолу през последната седмица. Заведения предлагат на търгове и русенски съдия-изпълнители.  

Прогнозите на хора от бранша за неизбежни фалити заради новия локдаун изглежда започват да се сбъдват. И заради неизпълнени ангажименти към кредитори и търговски партньори ресторанти, барове и кафенета отиват на принудителна продажба. 
Всъщност и без локдаун за заведенията ситуацията беше много трудна. Преди седмица, когато за тотално затваряне още не се говореше, а споровете бяха дали ресторантите да работят до 22 или до 23 часа, собственици споделяха, че от удължаване на работното време няма смисъл, тъй като и без това към 21 часа заведението се изпразва. Дори забраната да падне след 21 декември, някакви масови коледни и новогодишни тържества като миналогодишните не се очакват. Големите фирми отдавна са предупредили персонала си, че тази година банкети няма да има. 
Така че, ако имате мерак за собствен бар или ресторант и заделени пари, сега му е времето да си го купите евтино. Но това ще бъде само разход. Инвестиция ще стане най-вероятно поне след година.