235 000 лева е предвиденият бюджет за 60-тото юбилейно издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, става ясно от докладната на кмета Пенчо Милков, която ще бъде внесена за одобрение от съветниците на предстоящата този месец сесия. В сравнение с миналата година, когато фестивалът беше отлаган два пъти - през пролетта и окончателно през есента заради пандемията от коронавирус, за догодина бюджетът му е намален със 115 000 лева, което се обяснява с тежкото състояние на бизнеса. 135 000 лева ще бъде общинската субсидия, а 100 000 лева се очакват от продажба на билети, спонсори, проекти и дарения. Засега се предвижда фестивалът да се проведе от 12 до 28 март 2021 г., но се допуска в зависимост от епидемичната обстановка в страната той да бъде отменен или програмата му да бъде редуцирана.
Самата програма, която включва 21 концерта на артисти и състави от 9 страни в Европа и света, също е съобразена с епидемията от коронавирус и е доминирана от малки и разнообразни ансамблови и камерни изпълнения, някои от които ще направят български дебют на фестивалната сцена. Сред тях са Струнният квартет „Йерусалим“ от Израел - признат за един от най-добрите в света днес, младият и изключително надарен френски пианист Люка Дебарг - лауреат на конкурса „Чайковски“ в Москва, световноизвестната Елена Башкирова, звездите на съвременната немска музикална сцена Кай Шумахер и Саксофонният квартет „Сигнум“, блестящата перкусионистка Виви Василева и нейният сценичен партньор от Бразилия китаристът Лукас Джинис. 
Разбира се, русенската публика отново ще има възможност да се наслади на виртуозността на изявени български музиканти и артисти като Светлин Русев, Минчо Минчев, Емил Табаков, Пламен Джуров, камерният ансамбъл „Софийски солисти“, Баховото общество в София, струнните квартети „Фрош“ и „Големинов“. Със специална програма на фестивала ще се представят Софийската филхармония и Симфоничният оркестър на Българското национално радио под диригентството на  Марк Кадин.
Юбилейното музикално събитие ще бъде открито по традиция от Русенската филхармония под диригентството на дебютиращия в Русе известен украински диригент Володимир Шейко и в партньорство с големия украински пианист Генадий Демянчук. Операта ще представи дълго чаканата премиера на „Мефистофел“ от Ариго Бойто под диригентството на Сунай Муратов, а уникалният фестивален оркестър ще отбележи своята 10-годишнина с концерт, дирижиран от маестро Емил Табаков.
Остава само да се надяваме, че до март епидемията от коронавирус ще бъде овладяна не само в България, а и по целия свят.