Българската ваксина срещу COVID-19 се работи в Българската академия на науките. Все още няма информация до нас кога и как тя ще бъде готова.

Днес в МС здравният министър и членовете на Националния оперативен щаб представиха Национален план на България за готовност при пандемия. Този пандемичен план е програмен документ, той е основата на всички планове, които ще се правят от тук нататък за всички заболявания, уточни на няколко пъти Ангелов.

В отговор на друг въпрос на БГНЕС проф. Ангелов поясни, че в момента се подписват договорите с фирмите, които имат налични хладилници на територията на България за съхранение на очакваните ваксини.

Въпрос на наличности на територията на ЕС и въпрос на логистика и доставка, от информацията, с която разполагаме, дозите ваксина, които очакваме да дойдат в България ще бъдат най-вероятно в края на тази година, по-вероятно в началото на следващата. Но ние ще сме обезпечени с достатъчното количество хладилници, каза още Ангелов по повод първата доставка на фризерната ваксина на „Пфайзер”.

Днес или утре се подписват договорите, уточни Ангелов.

Запитан за ограниченията, засягащи спорта и фитнесите, които вече изразиха недоволство, министърът каза: Още когато представяхме мерките, тогава ген. Мутафчийски ви каза, че ние не затваряме всичко в страната, а само местата, които считаме, че са най-рискови и може да има струпване на хора.

С не добро чувство забелязвам всичко, което се случва и как се правят опити да се заобиколи заповедта, каза Ангелов и добави, че е много е трудно да се осъществи контрол навсякъде. Пращайте ни сигнали там, където смятате, че има нарушаване на мерките, призова здравният министър.

Той добави още, че по отношение на спорта властите са изключително толерантни. Направили сме го за 3 седмици, не говорим за месеци, не говорим за спирането на цялата държава. На зимните пързалки важи изискването за дистанция, за създаването на коридори за влизане и излизане, каза още министърът.

Ние не правим локдаун, а заедно всички го правим. Ако няма гражданско съзнание, няма да постигнем успех. Наблюдаваме лека тенденция за ефект от мерките. Много е рано да го кажем, трябва да мине поне една седмица. Ако мерките дадат резултат, вече имаме визия какво да отворим. Ще започнем с отваряне на детските градини и яслите. Всички заедно ще успеем, заяви проф. Ангелов.

Запитан кога се очаква да започне реалното ваксиниране на гражданите, министърът заяви: Тогава, когато дойде ваксината и тя бъде разпространена в хладилната мрежа, която сме изградили, една седмица след това ще започне ваксинирането.

Винаги за всяка една ваксина човек трябва да бъде здрав, именно затова тя се поставя от лекар. В самото начало на ваксинирането личните лекари няма да участват, а само в болниците, поясни още Ангелов.