Известният специалист по белодробни болести д-р Николай Колев загуби битката с коронавируса след четири седмици борба с коварното заболяване. 61-годишният пулмолог в Белодробната болница, който помогна за излекуването на белите дробове на хиляди пациенти, затвори очи завинаги в Интензивното отделение на Университетска болница „Медика Русе“ в понеделник късно следобед.
На 1 ноември д-р Колев и съпругата му д-р Ренета Колева, специалист по очни болести, вдигат температура. Още на следващия ден двамата лекари си правят PCR тестове, които се оказват положителни за Ковид-19. Два дни по-късно семейството постъпва в Белодробната болница, където д-р Колева побеждава коронавируса, но пулмологът се влошава заради заболяването си от диабет и е прехвърлен в „Медика Русе“ за интензивно лечение, обясни вчера за „Утро“ управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев.
За лечението му са използвани всички медикаменти и терапии, които се прилагат за борба с коронавируса в цял свят. Заедно със специалистите в „Медика“ в лечението на колегата си няколко пъти се включват и известните пулмолози от Белодробната болница д-р Христо Метев и д-р Роберт Шиков, но на 27 ноември състоянието на д-р Колев се влошава и той е интубиран, а четири дни след това издъхва заради сериозни увреждания на белите дробове.
„Семейството на Белодробната болница изгуби един от най-добрите си приятели. За всичките 35 години работа в лечебното заведение д-р Колев работеше и в извън работно време, за да помогне на пациентите си. Всеки ден на изключително енергичния ни колега започваше в 6.30 с грижа за болните и продължаваше до късните часове на деня, зашото той беше безкомпромисен в желанието си да им помогне докрай“, посочи д-р Дачев. 
През април д-р Колев бе карантиниран за 14 дни, тъй като прегледа заразен с коронавирус пациент без защитно облекло, но тогава се размина с коварната инфекция. Сега обаче тя го победи. 
„Ники, ще си винаги с нас на рапорта сутрин, в тежките и натоварени дни и във всички съвместни начинания. Почивай в мир“, каза д-р Дачев. 
Още не е ясна датата на поклонението, но се очаква това да стане на 8 декември, като мястото и часът ще бъдат оповестени допълнително.
Това е четвъртият русенски лекар, който губи живота си от коронавирус. В края на септември почина бившият началник на АГ комплекса проф.Георги Хубчев. Месец по-късно си отиде неврологът д-р Стефка Мишева, а на 23 ноември почина управителят на болница „Юлия Вревска“ в Бяла и бивш депутат от НДСВ д-р Ботьо Ботев.