Частният съдия-изпълнител Венцислав Маринов обяви за продан машиностроителната фирма „Спарки“. За всички активи на завода - промишлени, административни сгради и складове, парцелите от 26 и 19 дка плюс спортната зала се предлагат на първоначална цена от 23 926 960.00 лв. Оферти се приемат от 14 декември до 14 януари.
„Спарки“ от години е в отчайващо финансово положение и досега оцеляваше единствено, защото основен кредитор на дружеството е държавната Българска банка за развитие /ББР/. Преди година тя обяви, че търси купувач за дружеството, за което бе нает и мастит консултант от чужбина. Кандидат за мeталообработващия завод обаче така и не се намери и ББР започна да продава активите му. Междувременно Уникредит Булбанк поиска поставянето на „Спарки“ в несъстоятелност, но задължението към нея бе малко и молбата бе на практика оттеглена. В последните месеци частният съдебен изпълнител Венцислав Маринов и други негови колеги обявиха търгове за различни имоти на „Спарки“ - плувния басейн до Централния пазар и терен покрай жп линията до „Практикер“. Сега за първи път се обявява публична продан за целия завод.
Продажбата на всички активи като едно цяло, и то за внушителните почти 24 млн. лева едва ли ще накара върволица от кандидати да наддават за предприятието. Освен това за начало на търга е обявена дата след две седмици, което дава време на „Спарки“ да внесе по своя инициатива иск за обявяване в несъстоятелност и така да спре продажбата на частния съдебен изпълнител. След толкова години агония обаче от такова нещо едва ли би имало смисъл. Единственият шанс предприятието да остане действащо и заетите там около 300 души да запазят работата си, е да се намери купувач, който ще получи целия завод без дългове. А загубата да се понесе от основния кредитор, в случая Българска банка за развитие. Това обаче вероятно ще стане, чак когато цената падне доста под сегашните 24 млн. лева.
Към края на септември всички задължения на „Спарки“ възлизат на 31,5 млн. лева, като 20 млн. са към ББР, а 6,68 млн. - към доставчици и клиенти. Дружеството има неплатени осигуровки за 1,5 млн. лева и данъци за 700 хил. лева. 547 хил. лева са задълженията към персонала.