Като всяко ново начинание системата с електронните направления за изследване на коронавирус с PCR тестове вчера забуксува в Русе, но още днес или утре личните лекари ще могат да ги дават на нуждаещите се пациенти, показа проверка на „Утро“. 
Още не сме подписали анекси със Здравната каса за електронните направления за PCR тестовете за Ковид-19 и затова не сме ги получили, макар че софтуерът тази сутрин беше ъпдейтван, каза вчера за „Утро“ общопрактикуващият лекар д-р Айдън Джиниев.
Вчера при него имало запитвания за направленуията за тестовете, но само толкова. Според д-р Джиниев, като се уредят нещата, вероятно пред кабинета му ще има опашки за направления за изследване за коронавирус и сигурно пациентите ще влизат с предварително запазен час, но тъй като в Русе само една лаборатория ги прави на място, лаборантите няма да смогнат да дават резултатите за един ден.
Електронните направления за тестове на Ковид-19 се покриват изцяло от Здравната каса и пациентите не доплащат нищо, подчерта д-р Джиниев.
Не съм издавала електронни направления за PCR тестове за Ковид-19, защото има технически проблем, допълни общопрактикуващият лекар и специалист по акушерство и гинекология д-р Виделина Моллова.
Нейният софтуер вероятно ще бъде готов до края на седмицата, но засега тя не може да издава направления и защото не е подписала анекс със Здравната каса. 
Д-р Моллова напомни, че електронни направления за PCR тестове ще се издават само ако пациентът има два от всички посочени за това 11 симптома.
Правилото ще се прилага стриктно, защото има работодатели, които искат от работниците и служителите си да се явят на работа след болнични дори и с други заболявания с отрицателни PCR тестове, без да са боледували от коронавирус. Това медиците определят като чиста спекулация от тяхна страна. Затова на такива пациенти няма да се издават направления за тестове за Ковид.
До момента д-р Моллова има единични запитвания за тестове за коронавирус, но смята, че когато нещата с касата се уредят напълно, „напливът ще стане голям, защото хората ще искат направления за PCR тестове и само след едно кихане“. 
Днес /вчера - б.р./ разписах анексите към Националния рамков договор между Здравната каса и общопрактитуващите лекари за електронните PCR тестове и те могат да дойдат и да си ги получат, каза директорът на касата Калоян Копчев. Той обясни още, че ъпдейтването на софтуерите е приоритет на друга фирма. Когато това се направи и джипитата си получат анексите, могат да дават електронни направления за тестове за Ковид-19 на нуждаещите се пациенти. Копчев обаче също посочи, че за даването на тези тестове си има алгоритъм и те не могат да се раздават на хора, които нямат никакви симптоми, но искат да се уверят за собствено спокойствие, че не са инфектирани. 
По принцип няма правило, че щом си платил 120 лева за теста, ще се изследваш с предимство пред пациент с направление от джипито в съответната лаборатория, установи „Утро“.
По думите на семейни лекари още не се знае колко направления ще бъдат отпуснати на джипитата и вероятно те няма да са много, така че надали ще се наложи на платилите тестовете си да чакат много на опашката. На същото мнение е и Калоян Копчев.