Конкурс за началник на Регионалното управление на образованието в Русе е обявил министър Красимир Вълчев със заповед от 27 ноември. Документи ще се подават в РУО до 17.30 ч следващия понеделник, 7 декември. В седемдневен срок след тази дата ще бъдат обявени допуснатите и недопуснатите кандидати, а след това ще бъдат определени и датите за теста и за интервюто с преминалите първия етап по документи.
Съобщението за конкурса, което е публикувано на сайта на РУО-Русе, вчера предизвика въпроси, предположения и догадки. Някои директори на училища, които добре помнят предишни времена, в които нагнетяването на напрежение беше част от стила на управление, видимо бяха притеснени. Други бяха откровено изненадани, а трети трудно скриваха чувства, граничещи със злорадство. 
Оказа се, че подозренията на тези, които прочитайки обявата за конкурса, са решили, че с нея министър Вълчев освобождава по някаква причина сегашния началник на РУО Росица Георгиева, са малко прибързани. Всъщност конкурсът е техническа процедура, която не е предизвикана от овакантяване на поста от Георгиева. Специалисти, които се ориентират в дебрите на документалната казуистика, обясниха, че в момента позицията „началник на РУО“ се заема от Росица Георгиева по чл.82 от Закона за държавния служител с определението, че тя отговаря на изискванията за заемане на тази длъжност. 
Георгиева се яви на конкурс за позицията и го спечели на 22 март 2018 г. Когато през декември същата година предишният титуляр Димитър Райнов, отстранен от поста от министър Вълчев в края на 2017 г., спечели заведеното от него дело срещу МОН, за един час РУО в Русе имаше двама началници. Тогава министърът първо освободи Георгиева, за да назначи Райнов, а малко по-късно наново освободи Райнов, като назначи Георгиева по въпросния член от закона. След като тази година заведеното от Райнов ново дело беше категорично спечелено от МОН, сега министър Вълчев е преценил, че е редно отново да се проведе конкурс за шефския просветен пост в Русе, за да има управлението титуляр, който е преминал през обичайната за това процедура. 
За „Утро“ Росица Георгиева лаконично посочи, че възнамерява да се яви на конкурса. След седмица ще стане ясно дали и колко други кандидати ще подадат документи.