Три катастрофи на пътя Русе-Бяла предизвика вчерашният първи сняг. При първата пострадаха трима мъже след челен сблъсък на пловдивско ауди с русенски микробус край Волово след разклона за Борово. Двамата шофьори и пътникът в лекия автомобил са настанени в болница „Канев“ с различни травми, но без опасност за живота. Заради инцидента движението беше отбито в едната лента, където пък бус не успя да спре и се блъсна в спрял камион, но щетите са само материални. С намачкана ламарина се размина и ударът по-късно на унесъл се тир в стълб на Гара Бяла.
По-късно лек автомобил „Форд Пума“ се преобърна в угарта на прав участък по пътя между Басарбово и Иваново малко след втория разклон за Божичен. За радост и в този случай никой не е пострадал.
Въпреки че снегът не бе неочакван, донесе обичайните проблеми с тирове с износени гуми. Още сутринта на пътя Русе-Разград два румънски камиона поднесоха на разклона за село Писанец, малко по-късно на същото място закъсаха други два тежкотоварни автомобила.
„Дърпахме големите тирове, бяха закъсали, не можаха да се качат нагоре. С изтъркани гуми са, нямат гуми изобщо“, каза един от трактористите, изпратени на помощ от Областното пътно управление.
Блокирането на пътя натрупа километрична опашка, преди трасето да бъде освободено.
„Чакам от 45-50 минути, казаха, че надолу не е чистено, не е чистен пътят. От Русе дотук беше чист, явно на Ветово има някакъв проблем. Ние сме подготвени за зимата, за тия, дето буксуват, нямам представа“, каза Васил Василев, един от потърпевшите шофьори.
Почистването на пътищата в областта е започнало още в полунощ срещу понеделник. 
Части от Червен и Табачка останаха без ток, но авариите бяха остранени. Това бяха единствените села с проблеми в първия зимен ден.
Улиците в Русе бяха почистени и обработени с пясък и сол от 25 машини, като 17 от тях работеха и през деня. Спирките изчистиха ръчно 90 човека и бяха премахнати падналите под тежестта на навалелия сняг клони по улиците.
Прогнозите предвиждат бързо топене на снега и повишаването на температурите до 16 градуса неделя.