Трето обвинение бе повдигнато вчера срещу бизнесмена Пламен Бобоков. По-малкият от известните братя бизнесмени ще отговаря за противозаконно държане на археологически обекти. 
„По образувано досъдебно производство на Специализирана прокуратура в дома на Пл.Б. в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти - 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо.                                   
Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура. На 09.11.2020 г. Пл.Б. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура - Русе. Взета му е мярка за неотклонение „Подписка“. По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности. За престъплението, за което Пл.Б. е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от права“, пише в разпространетото вчера официално съобщение на прокуратурата.
Става дума за пано с върхове на стрели от 6-14 век, открито по време на обиск в къщата му на улица „Хан Аспарух“ в Русе в рамките на друго досъдебно производство. Според Бобоков и адвокатката му Ина Лулчева стойността му е 652 лева и то не представлява ценност.
„Саморазправата с Бобокови продължава. В петък пускат Атанас срещу 2 000 000 лв., в понеделник повдигат ново обвинение на Пламен. След липсата на реални и адекватни процесуални действия през изминалите шест месеца по вече повдигнатите обвинения срещу индустриалците Пламен и Атанас Бобокови, днес Прокуратурата, в лицето на Окръжна прокуратура гр. Русе, регистрира поредна институционална активност, като повдига ново трето обвинение на Пламен Бобоков“, написа в съобщение до медиите Ани Александрова, PR на Пламен и Атанас Бобокови.
В края на май Атанас и Пламен Бобокови, заедно с тогавашния зам.-министър на екологията Красимир Живков,   бяха обвинени от Специализираната прокуратура за създаване на организирана престъпна група за търговия с боклук от Италия. Мотивите на обвинението са, че са били депонирани опасна оловни отпадъци от фирма „Монбат“ на няколко места в страната, за които са знаели, че няма как да ги обезвредят.
Пламен Бобоков бе пуснат на свобода под парична гаранция от 1 000 000 лева, а брат му Атанас остана в следствения арест в София. Скоро след това Специализараната прокуратура повдигна на Пламен Бобоков обвинение за търговия с влияние. Според държавното обвинение бизнесменът е ходатайствал за прокурора от Окръжна прокуратура в Русе Николай Николов да стане председател на прокуратурата в Русе. Бобоков отново бе пуснат на свобода под гаранция от 10 000 лева, а протурор Николов подаде оставка и напусна Окръжна прокуратура.
Пламен Бобоков и Ина Лулчева разговаряха вчера с екип на „Русе Медиа“ за новото обвинение. Ето какво казаха двамата пред камера и микрофон.
Ина Лулчева: Г-н Бобоков беше призован за повдигане на обвинение за притежаване на нерегистрирани археологически обекти. Касае се до 50 броя накрайници на стрелички, оформени в едно пано, картина, която очевидно е била подарък, тъй като е намерена при претърсване на дома му в Русе между много други вещи с неизвестен произход. Кога е получена и от кого? Всъщност назначена е експертиза, която е установила, че това са стрелички от силно корозирал метал, желязо, датирани в различни периоди 6-14 век по оглед, без допълнителни изследвания. С научна стойност само, за да се потвърди вече извършвана типологизация на подобен тип оръжия, без историческа стойност, без художествена стойност, на обща цена според експертизата 652 лева и за които не може да се установи от кой район са, тъй като експертите са пояснили, че тези накрайници са разпространявани в един огромен район на Азия, по течението на Урал, Волга, Карпатите, Северночерноморския район. Поради което те са записали, че не могат да определят дали са част от българското културно наследство, защото няма данни дали са намерени на територията на България. Това позволява да се твърди и аз твърдя, че това е наистина поредният акт на произвол и незаконно обвинение, тъй като най-малкото, когато не се знае една културна ценност дали е българско културно наследство, тя не подлежи на защита от българския закон.
Пламен Бобоков: Това, което се случва днес, според мен изобщо не се нуждае от коментар. На всички вече им става ясно за какво става дума. Аз мога да обобщя с няколко думи - тотален денонощен терор над мен, брат ми, семейството ми и бизнеса ми.
Ние имаме музей, регистриран от 2008 г., там проверка беше извършвана, доколкото знам, доколкото съм запознат, не са открити абсолютно никакви сериозни проблеми. Има някакви административни предписани действия, но това най-добре да се обърнете към съпругата ми, която е директор на фондацията и тя е запозната в подробности с всичко покрай музея, но няма нищо общо. Това е намерено захвърлено в едно малко складче, където си държа най-различни картини такива непотребности, даже нямам спомен кога е било това, това е било преди много, много години според мен. И нямам представа нито от кой ми е подарено, не си спомням просто, не е нещо съществено. Ако беше съществено, щях да го знам.
Ина Лулчева: Тук сумата не е от значение. Тя е един показател, че се е търсело нещо, за което да се повдигне обвинение. Драстичното е, че се повдига обвинение по текст, който предполага защита на българското културно наследство за нещо, което не се знае дали е българско културно наследство. Това показва, че е една търсена незаконна репресия. След повдигането на това обвинение прокуратурата решава дали да го внесе в съда или да прекрати делото. Ще видим.