Взрив на газова бутилка разруши къща в Бъзън. По чудо при инцидента няма пострадали, но 68-годишна жена и дъщеря й остават без покрив в навечерието на зимата. Жителите на селото започват кампания, за да помогнат на семейството.
Инцидентът е станал в събота в следобедните часове. 68-годишната Янка Данева е била на двора, когато внезапно е чула взрив. „Като отворих вратата на кухнята, и вече бутилката беше паднала и гореше. Аз се опитах да гася, ама добре, че дойдоха комшиите и ме изкараха навън“, разказва жената.
На място са изпратени три екипа на пожарната, които да потушат пламъците. Къщата е почти напълно унищожена. „Покривът падна, тук тази стена се огъна, въобще беше много страшно. Хладилници, печки, то всичко гърмя, телевизорът е гръмнал, поразията е голяма. Двете стаи са оцелели, но то от водата, дето гасиха покрива, всичко е във вода. Не можах да спя тази нощ, то само огньове пред очите ми“, казва през сълзи Янка.
Семейството е приютено от съседи, които отварят домовете и сърцата си. „Страхотни хора, всички бяха снощи, подкрепиха ни, поне 20 човека ни поканиха да спим в тях, кметицата веднага дойде. Пожарникарите се справиха чудесно, каквото можаха спасиха, изобщо много съм благодарна на всички и най-вече, че майка ми е жива“, казва дъщерята Илияна Данева
Кметството и местните жители започват кампания в помощ на двете жени.
„Да гледаш как домът ти гори и си безсилен, нищо не можеш да направиш, това е най-страшното. Ако може някой с нещо, с каквото и да е, да помогне, даже и с труд, за да не остават през зимата без покрив“, споделя съседката Надка Коджагяурова.
Подкрепя я и съседът Ахмед Мустафов, който е категоричен, че хората от Бъзън са добри и помагат винаги, когато някой има нужда.
Помощите се събират в кметството на Бъзън с надеждата, че семейството ще посрещне Коледните празници с покрив над главата.