Всеки, който е преболедувал Ковид-19 и желае да даде кръв за извличане на реконвалесцентна плазма, може да направи това в отделението по трансфузионна хематология в Университетска болница „Канев“. Тъй като в Русе няма необходимото оборудване, кръвта ще бъде транспортирана в Плевен, където от четвъртък функционира център за отделяне на плазма. След това извлечената плазма ще бъде връщана в Русе и прилагана в лечението на пациенти с коронавирус. В случай, че няма достатъчно антитела във взетата кръв, тя ще се използва за ежедневните нужди на русенските лечебни заведения. Това реши на заседанието си в петък Областният оперативен щаб.
Ден преди това общинският съветник ок „Демократична България“ д-р Теодора Константинова призова в Русе де бъде създаден Център за извличане на реконвалесцентна плазма. „В други градове вече стартираха дарителски кампании за набиране на средства, тъй като става дума за сума от порядъка между 50 и 70 хиляди лева. Ако и в Русе се направи подобна акция и се съберат средства, ще може да се дарява реконвалесцентна плазма от преболедували Ковид-19 на място. В отделението по хематология са готови да реагират веднага с помещения и специалисти“, заяви д-р Константинова.
Очевидно засега няма нагласи за дарителска кампания, а и не е ясно кой трябва да я обяви.  Средствата са необходими за закупуване на апарат за извличане на реконвалесцентна плазма. Два такива ще бъдат купени, заяви здравният министър Костадин Ангелов, но те са за Пловдив. Два пък бяха дарени на Стара Загора и Плевен от ГЕРБ. Русе очевидно е оставен отново да се спасява сам, въпреки че има и условия, и специалисти. А може би все пак някоя благотворителна организация би поела организацията на кампания за събиране на средства за апарат за извличане на плазма, който да дари на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ „Канев“. Дарители за благородни каузи винаги се намират.