Договорки и пазарлъци до последния момент белязаха първата година от мандата на кмета Пенчо Милков, коментираха вчера общинските съветници от местната коалиция СДС и дадоха своя прочит на действията на кмета и администрацията по част от важните теми за община Русе.
Бързо съставеното мнозинство в местния парламент, в което участват социалисти, патриоти и либерали, не вещае нищо добро за Русе, а действията на кмета противоречат на посланията му от предизборната кампания, заяви съпредседателят на групата Станимир Станчев. Ето какви са аргументите му: имаше обещание общината сама да се справя с боклука, но отново е сключен договор с фирма за чистотата; обявено беше, че  няма да има политически назначения и кметският екип да бъде от доказани професионалисти, но някои от зам.-кметовете са партийно обвързани; заявено беше намерение за единение в името на Русе, но инакомислещите се заклеймяват.
Другият съпредседател на групата Елеонора Николова представи няколко проблема, за които СДС е предупреждавал, без да има кой да чуе. Един от тях е опитът за продажба на летището в Щръклево, пропаднал заради липса на сертификат клас А на кандидата. Сините съветници смятат, че са водени преговори с ненадежден потенциален инвеститор, визирайки „Еонметалл България“. 
Който не е работил с бизнеса, с инвеститори, той не може да оцени какво има пред себе си. Едно е желанието, едно е меракът, друга е реалността. Не може да очакваш от фирма с 2000 лева капитал, в която има двама араби, двама малайзийци и един българин за гарнитура, които дават обещания за първия етап за 60 милиона лева и които всъщност съвършено откровено искат да направят складова площ на площадката на летището, ти да очакваш, че ще има нов живот това летище. От фирма, която никога не се е занимавала с летателна дейност, която няма лиценз за това, заяви Николова. 
За нас беше ясно, че това е една сделка, сключена с посредничеството на ВМРО. Трябва да признаем, че тук те са водещи - г-н Искрен Веселинов, неговият наместник тук в Русе г-н Иво Пазарджиев и, разбира се, това беше зестрата. Ние сме в интересна ситуация - ГЕРБ и ВМРО управляват заедно в България. В Русе ВМРО е женено за БСП. На правен език това се казва конкубинат - двуженство. То до 10 ноември се наказваше, аз съм съдила хора за това. Двуженството винаги - ако не в законодателен план, в морален план е било преследвано, продължи Николова. 
Общият устройствен план също бе разкритикуван, тъй като според СДС той не дава реална перспектива за развитието на града и няма ясно разделение на двете зони на територията на бившия КТМ, определени като предимно производствени и чисто производствени.
Пренасочването на 2 млн.лв. от целевия кредит за ремонт на малките улици към ул.“Потсдам“ пък бе определено като грешка. От общината не са били готови с отчуждаването на терените, което обикновено отнема 2-3 години, а сега вината се хвърля върху собственика на частния имот. Предложена му е ниска цена под пазарната на имота и той не се е съгласил, при което се налага разширението на улицата да заобикаля парцела, посочи Николова.