Децата, които трябва да ходят на училище, но не са в клас, са 853 в цялата Русенска област. Това е равно на 3% от всичките 23 761 момичета и момчета на възраст за задължително училище в областта. Само преди три години, през 2017 година, така наречените „необхванати“ са били 4212 - с 12% повече от сегашните липсващи от училище.
Тези данни бяха представени вчера на срещата за редовен отчет по националната програма „Заедно за всяко дете“, на която се отчита колко деца са издирени и са тръгнали на училище в резултат на многобройните обходи от екипи на педагози, социални работници и представители на полицията. В срещата с доклади участваха представители на общините в областта. Своите обобщения направиха и Регионалното управление на образование и регионалните дирекции на МВР и „Социално подпомагане“. Заради усложнената Ковид-обстановка връзка с всички директори на учебни заведения бе осъщестевна онлайн.
Единственият липсващ на срещата вчера беше община Русе, каза началникът на РУО Росица Георгиева. Русенската община е и единствената, която не представи свой доклад за работата си по механизма за завръщане на децата в клас, каза Георгиева. Тя не скри недоумението си от това, като поясни, че именно в най-голямата община има три изключително сложни района със сериозни проблеми. Георгиева възнамерява да уведоми областния управител Галин Григоров, като разчита на съдействие от него, за да изясни на какво се дължи неглижирането на проблема с връщането на всички деца в училище. 
Община Русе е „водеща“ и по отношение на друг проблем, който е дори и още по-тревожен от издирването на неходещите на училище деца, каза началникът на РУО. Това е непрекъснато нарастващият брой на децата, които заминават с родителите си за чужбина. Ако през 2017 година те са 2220, през септември 2020 г. вече са 3882 и увеличението е почти двойно - 1.75 на сто. При това 2496 са децата, които са напуснали именно община Русе. Отсега гледаме с тревога към следващата учебна година, скоро ще пристъпим към изготвянето на план-приема и като наблюдаваме тенденциите на все повече напускащи Русе и региона деца, неминуемо се изправяме пред стряскащите данни, които вече се превръщат в един зловещ призрак, коментира Росица Георгиева. 
Потърсихме за коментар зам.-кмета по въпросите на културата и образованието Енчо Енчев. „От вас научавам за тази среща. Къде е била?“, изненада се той. И уточни, че той самият е на работа едва от понеделник след продължително лечение от повторно заразяване с Ковид-19. Веднага ще изясня какво се е случило, защо до мен не е достигнала информацията за срещата и какво става с нашия доклад, обяви зам.-кметът, като увери, че ще се обади и на Росица Георгиева, за да се изясни недоразумението. 
А на срещата Георгиева отбеляза и някои радващи факти. Огромна благодарност дължим на МВР, които сами извършиха 1000 проверки за деца с неустановен адрес - заминалите за чужбина, и така спестиха хиляда обиколки по адреси на педагогическите екипи, каза Георгиева. Тя припомни, че един от приоритетите тази година е да се обходят семействата с 5 и 6-годишни деца, които не са записани на задължителната детска градина, за да овладеят български език и да се подготвят за първи клас. Като добър пример Георгиева посочи община Бяла, където ще записват на детска градина и 4-годишните, и припомни, че в общините Бяла и Сливо поле забавачките са безплатни за всички деца.