Студенти от педагогическите специалности в Русенския университет станаха учители на мястото на  болни преподаватели в учебните заведения в Русе. Така те помагат да не прекъсва учебният процес в условията на падемия от Ковид-19.
В детски градини „Ралица“ и „Здравец“ като заместващи учители работят Йозлем Назми, Ебру Исуф и Велислава Великова, които са в четвърти курс „Предучилищна и начална училищна педагогика“. Състудентките им Цветомира Милева и Анка Атанасова помагат в Училището по изкуствата и в ОУ „Тома Кърджиев“. В същото училище четвъртокурсничките от специалност „Български език и история“ Антония Тодорова и Анелия Минева преподават български език и литература. Надя Жекова от същия курс е учител по история, философия и гражданско образование в ПГ по транспорт, а колежката й Милена Пейкова - по история в ОУ „Иван Вазов“. В подкрепа на училищното образование се включиха и студенти от специалността „Начална педагогика и чужд език“. Третокурсничката Бисерка Велева е учител в Училището по изкуствата, четвъртокурсничките Пламена Томова и Десислава Илиева - в Европейското училище, а Берна Бейтулова - в ОУ „Тома Кърджиев.
Младите хора са доволни, че придобиват практически умения и трупа педагогически стаж, а училищните директори са удовлетворени от знанията и уменията им. „Изключително сме благодарни, че в създалата се ситуация можем да разчитаме на подкрепа от страна на студентите от педагогическите специалности. Възпитаниците на университета са добре подготвени, бързо адаптиращи се и квалифицирани кадри, на които сме убедени, че можем да разчитаме и в бъдеще, независимо от обективните условия и предизвикателства“, казва директорката на Училището по изкуствата Мария Дуканова.