499 станаха леглата за лечение на пациенти с коронавирус в Русе, като 21 от тях са реанимационни, стана ясно вчера след разговор на областният управител Галин Григоров с ръководствата на болничните заведения в областта. В момента в тях се лекуват 463 заразени с Ковид-19, от тях 26 са на интензивно лечение. 
Малко повече от половината от всички легла в УМБАЛ „Канев“ вече са предназначени за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. От вчера най-голямата и най-натоварена болница в областта разполага с 273 неинтензивни легла и 12 реанимационни, на които се лекуват 235 заразени, включително 16 в интензивно отделение. Затвореното преди четири години отделение по пластика и изгаряния е обособено само за Ковид пациенти. 
В Университетска болница „Медика Русе“ има 110 легла, като 9 са предназначени за интензивни грижи. Въпреки това там сега има 135 пациенти, като 10 от тях са в реанимация.
В останалите три болници, където се лекуват пациенти с Ковид-19, има общо 104 легла, но по-голямата част от тях е заета. По последни данни свободните легла за момента в областта са 75, като 54 от тях са в УМБАЛ „Канев“ и 21 в Комплексния онкологичен център. Те са само за пациенти, които нямат нужда от командно дишане.
Медиците правят всичко по силите си да осигурят адекватно лечение за всеки пациент и да няма върнат болен, който трябва да бъдат хоспитализирани, каза Галин Григоров. Той увери, че ако се наложи, ще бъдат търсени още начини за разкриване на допълнителни легла за пациенти с коронавирусна инфекция.