Решението на общинските съветници да подкрепят забрана на употреба на алкохолни напитки на открити обществени места като улици, паркове и площади беше посрещнато бурно из социалните мрежи. Предложението е на Деян Недев /СДС/ и бе допълнено от Асен Даскалов /ВМРО/, който конкретизира часовете - за зимата от 22 вечерта до 7 сутринта и лятото от 23 вечерта до 6 сутринта употребата на алкохол навън ще бъде наказуема с глоби от 50 до 500 лева.
Авторът на идеята Деян Недев се аргументира с множество сигнали до него, че вечерните купони на открито на детски площадки, в беседки и на пейки пред блоковете смущават спокойствието и пречат на хората да спят.
Из социалните мрежи решението беше посрещнато противоречиво. Преобладават жлъчната ирония и сарказмът срещу „сухия режим“, но има и други гласове. 
„Да се напиваш на улицата е израз на простащина, все пак минават хора и гледат някой се напил и пикае в храстите до паметника или на някой стълб“, гласи един от коментарите.
Русе не е новатор в тази забрана. Пиенето на пейките на улиците беше забранено преди години в Ценово, където глобата е 100 лева, ограничения паркове и градинки да се превръщат в импровизирани бирарии са наложени във Варна, Шумен и други градове. Те обаче са по-скоро в рубриката „Любопитни факти“, отколкото реално приложени в практиката. Досега не е известно някой да е санкциониран за пиене на открито, както, впрочем, не е известно някой да е платил прословутите 60 стотинки дневна такса, с която Община Русе обложи уличните музиканти преди 5.5 години.
Истински строги ограничения за алкохол на открито има в САЩ и неслучайно в американските фирми дори и най-пропадналите клошари и алкохолици надигат бутилката, скрита в книжна кесия.
Около забраната остават доста неизяснени въпроси и Деян Недев обяви, че ще обясни допълнително мотивите за това предложение на предстояща среща с медиите.