При тежка зима и непроходими пътища пътуващите към Русе лежи и тежкотоварни автомобили ще бъдат спирани в съседни области, в същото време, за да не остават хората без възможност да пътуват, за взети необходимите мерки жп транспортът да работи безпроблемно. Това е посочено в доклади на общините и институциите от региона до областния управител Галин Григоров в отговор на разпореждането му за превантивни действия за осигуряване на нормалния ритъм на живот при тежки зимни условия.
134 са болните на хемодиализа според актуализирания списък и извозването им до лекуващите ги здравни заведения е осигурено. В случай на крайна необходимост на помощ могат да се притекат и шест специализирани машини на регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението.
Обезпечено е фукнционирането на социалните услуги във всички общини в областта и са определени места за настаняване на бедстващи хора.
За поддръжката на републиканската пътна мрежа в региона са ангажирани 93 снегопочистващи машини, без в това число да са включени специализираните машини на общините. Всяка от тях има сключен договор за зимно поддържане на пътищата или е в процес на подписването му, осигурени са и нужните пясък, сол и други материали за осигуряване на проходимостта на пътната мрежа, сочи обобщената информация от областната управа.