Отложеното преди месец гласуване на Общия устройствен план, който за пръв път обхваща не само Русе, а цялата община, вчера се състоя и събра нужната подкрепа. След нови горещи дискусии документът бе подкрепен от минимално възможните по закон 26 съветници, против бяха 11, а 4 се въздържаха. Решаващи бяха гласовете на ВМРО, които съветниците от партията мотивираха с възможността общината да кандидатства по европейски проекти и с желанието това да помогне за развитието на историческият туризъм в Русе.
Устройственият план предизвика напрежение заради съмнения, че в него са направени нерагламентирани поправки преди внасянето му за обсъждане. За да ги опровергае, кметът Пенчо Милков показа солиден класьор с пълната документация, а уважаваните архитекти от разширения експертен съвет по темата Силвия Алексиева, Ралица Панайотова и Венцислав Илиев потвърдиха, че всичко е във вида, в който са го подписали. 
Друг конфликт предизвика формулировката за промишлена зона „Тегра“ в бившия КТМ - дали тя да е чисто производствена, или предимно производствена зона. Над 10 големи фирми заявиха, че това ще спъне дейността им, а екосдружение от Мартен организира протести, за да се приеме рестриктивният вариант, който в крайна сметка вече е част от плана.
„Без значение икономическите и екологичните аспекти на този план, аз не съм убедена, че в основата ние ще вземем законосъобразно решение“, каза Наталия Кръстева от ГЕРБ. Колегите й от групата на партията подкрепиха това мнение, а Станимир Станчев от СДС поиска зам.-кметът Магдалина Илиева да поеме лична отговорност за плана.
От своя страна, Илиева и общинският юрист Надя Гаджанова заеха твърдата позиция, че планът законово спазва всички изисквания на Закона за устройство на територията и че в него има изложени нужните аргументи за направените промени.
На основание чл. 215 от същия закон одобреният Общ устройствен план на община Русе не подлежи на обжалване, приеха съветниците.
Решението за одобряването му ще бъде изпратено на областния управител и ако той не възрази срещу него, то ще бъде обнародвано в „Държавен вестник“.