Община Русе ще прекрати по взаимно съгласие договора от 2013 година за безвъзмездно третиране на битови отпадъци с „Топлофикация Русе“. Това решение се взе на общинската сесия, проведена за първи път в Канев център заради епидемичната обстановка.
Договорът предвиждаше енергийната компания да извлича от отпадъците RDF гориво, но тя оттегли намеренията си, за да не утежнява и без това сложната екологична обстановка в Русе. 
Договорената сепарираща инсталация започва работа през 2018 година и обслужва общините Русе, Сливо поле, Иваново, Ветово и Тутракан, но за 2 години са обработени само 25.5 тона смет. При влизането ми в управлението установих, че само община Русе има 65 000 т отпадъци, от които в сепаратора са влезли 12 000 т, заяви кметът Пенчо Милков.
„Изпратих дронове, камери, за да им обясня, че не си изпълняват договора и благодарение на намесата ни смениха управителя на сепаратора и от някакви минимални количества стигнахме до 5%“, посочи Милков и допълни, че решението на същинския проблем е многокомпонентно.
Следващата година общинската управа ще изгради инсталация за безкислородно третиране на биоразградими отпадъци по европейски проект, която ще отслаби натиска в този сектор. Освен това с прекратяването на договора ще пести и по 2 милиона лева годишно.