Точно 85 изсъхнали туи са строени като прочутата Теракотена армия край мавзолея на управлявалия около 2.5 века преди новата ера китайски император Цин Шъхуан  по протежение на „Алеи Възраждане“ от Гимназията по механотехника до блок „Марс“, видя „Утро“. Гледката е потискаща и силно озадачаваща. Възможно е няколко фиданки да не се хванат, при особено неблагоприятни условия може да изсъхнат и половината, но да не оживее нито една - това вече поражда въпроси. Кой е садил красивите вечнозелени дръвчета, погрижил ли се е да се хванат и дали в Русе не е ползвано нашумялото разградско ноу-хау? Преди няколко дни в града на „Лудогорец“ бяха изкоренени стотици изсъхнали туи, които при изваждането си от земята разкриха защо не са имали никакъв шанс - били са засадени със саксиите.
„Не мога да си обясня, че няма нито една жива туя. Този иглолистен вид бе донесен у нас от Северна Америка, но за да живее и върви нагоре, все пак трябва да се полива редовно поне в началото. Явно, след като са били засадени, никой не си е направил труда да ги погледне“, коментира пред „Утро“ русенски агроном.
Кой какво е свършил и какво не, не е ясно. Ясно е само, че покафенелите безжизнени дръвчета нямат място в парка. Може просто да се махнат или да се подменят. По цени на онлайн магазини идентични като видове и размери на изсъхналите туи струват по 5-6 лева бройката, при това на дребно.