Учениците от пети до седми клас в община Русе ще учат дистанционно до 30 ноември - това беше решено на извънредно заседание на Областния оперативен щаб, съобщи заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на щаба.
След това ще бъдат в клас с маски - вчера просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че до дни ще подпише такава заповед, за да се ограничи разпространението на коронавируса сред децата и учителите.
В останалите седем общини от областта броят на заразените с коронавирус е нисък и се възстановява присъствената форма на обучение за всички ученици.
Директорите на всички училища в региона трябва да засилят контрола по организацията и дейността в ученическите столове и бюфети за спазване на всички санитарно-хигиенни и ограничителни мерки.
Във всички хранителни магазини и търговски вериги трябва да се създаде пропускателен режим, за да се избегнат струпвания на много хора. Ще се следи дали пазаруващите носят маски, както и извършва ли се редовно дезинфекция.
До края на месеца се удължава срокът на мерките, свързани с преустановяване дейността на читалищата, пенсионерските клубове, фолклорните и други самодейни непрофесионални формации. Не са позволени и съботно-неделните битаци. Остава и забраната за масови мероприятия на открито, както и недопускането на посещение на непълнолетни без придружител в заведения, клубове, молове и търговски центрове. Празненства на закрито ще има при максимум 30 души.
Предстои среща с директорите на лечебни заведения в Русе, за да се уточни коя болница при необходимост може да бъде обособена изцяло за лечение на пациенти с Ковид-19, каквато заповед издаде във вторник здравният министър Костадин Ангелов.
В областта за предходното денонощие са регистрирани 147 заразени с коронавирус, 127 са излекувани, а двама души са починали. Логично новооткритите случаи отново са най-много в община Русе - 121. В останалите общини инфектироните са от 1 до 10, като няма нито една без регистриран нов носител на коронавирус.