Как малките общини, които в много отношения са най-ощетени, се справят с породената от Ковид-19 пандемия? Какво се случва с бюджета, има ли достатъчно лекари и лекарства, как ще учат учениците? С тези въпроси се обръщаме днес към кмета на Две могили Божидар Борисов.

- Г-н Борисов, как се отразява пандемията на бюджета на община Две могили?
- Към настоящия момент общината не изпитва затруднения. Дори мога да кажа, че събираемостта на данъците е по-висока от миналата 2019 година. Имаме проблем с наематели по плащането на наеми за наета общинска собственост - пасища, ниви, гори, рибарници. Имам уверения от тях, че ще бъдат платени. Също така имаме намаление в приходите от туризъм. Както знаете, през пролетта бяха затворени за посещение всички туристически обекти. В тази връзка сме ограничили до минимум разходите и може би ще искам населението да прояви разбиране при решаването на някои проблеми. Ще се решават приоритетно от най-важните към по-маловажните.
- Какви извънредни разходи донесе извънредното положение и откъде идват парите?
- С обявяването на извънредно положение през пролетта внимателно беше разгледан бюджет 2020, набелязани бяха насоки за изпълнение на указаните противоепидемични мерки и необходимите финансови средства. 
Извършена беше промяна на бюджета
като с моя заповед бяха отменени всички мероприятия, свързани с културния календар, и финансовите средства се насочиха за намаляване на риска от заболеваемост на населението. Също така общината се възползва и от програмите от Министерството на труда и социалната политика, които значително покриват разходите в социалната сфера за социален патронаж, безплатен обяд и в същото време подпомагат тези хора, които няма на кого да разчитат.
- Какво означава спадът на приходите - от какво ще трябва да се лиши общината? 
- Както знаете, отговорностите на общинска администрация като институция са във всички области на обществения живот, тоест 
няма маловажни области и не може едно да е за сметка на друго
Ето защо ограничихме разходите за култура, тъй като една от причините за разпространение на болестта е струпването на много хора на едно място. През тази година населението на общината беше лишено от традиционните за всяко населено място празници, концерти и от утвърдилите се прояви на международното сътрудничество на общината.
- Как корона кризата се отрази на местния бизнес и безработицата? 
- При такава ситуация неминуемо пандемията оказа влияние и върху бизнеса. Особено влиянието се усети в сферата на ресторантьорството, сферата на услугите, обществения транспорт, износа на дървесина, туризма. Някои фирми се възползваха от мерките на правителството за справяне с кризата. 
Безработицата към момента е на нивата отпреди началото на пандемията
- Колко са болните от корона вирус в общината и каква е тенденцията?
- От началото на пандемията през месец март до момента на територията на цялата община имаме регистрирани около 35 заболели. В последните 10 дена се наблюдава повишаване на заболелите и именно затова с моя заповед затворихме и традиционния съботен пазар до 22 ноември. Обобщено може да се каже, че процентът на заболелите е нисък и се надявам и за в бъдеще да овладеем ситуацията. 
Това е постижимо и зависи както от адекватни действия от страна на общинска администрация, така и от съзнанието на хората
да спазват всички указания на здравните власти.
- Как се спазват противоепидемичните мерки?
- Разполагаме с достатъчно количество дезинфектанти и всички обществени институции изпълняват указанията за дезинфекция. Има определени служители, които са инструктирани и изпълняват своите задължения по дезинфекциране на пространствата както в общинския център град Две могили, така и във всички населени места от общината. Служители на РУ на МВР град Две могили осъществяват контрол по спазване на изискванията. Периодично се осъществява и контрол от служители на Регионалната здравна инспекция-Русе. Считам, че гражданите на общината в голяма част проявяват съзнание и също спазват дадените със заповеди указания.
- Колко са личните лекари и достатъчно ли са за обгрижването на хората?
- На територията на община Две могили има шестима общопрактикуващи лекари със съответни медицински сестри и фелдшери. Има също така и Спешна помощ с дежурни фелдшери и медицински сестри. 
Настоящата ситуация позволява обхващането на заболелите
но и процентът на заболеваемост е нисък. В близост е и болницата в град Бяла. На този етап считам, че се справят.
- Как става снабдяването с лекарства? Какво е търсенето и има ли дефицит?
- Има една аптека в град Две могили и една дрогерия, също в град Две могили. Чрез тях става и снабдяването с лекарства. Аптеки има и в град Бяла и град Русе. За самотни хора и хора с увреждания чрез общинското предприятие „Обществено хранене“, по телефон или при доставяне на храна служители от предприятието осигуряват лекарства на желаещите. Има търсене на лекарства, като периодично се усеща дефицит от някои.
- Биха ли могли да реагират учебните заведения, ако се окаже, че има заразени учители - ще има ли кой да ги замества? 
- Мерките, които се взеха на национално ниво с дистанционно обучение на студенти и на ученици от 5 до 12 клас целят точно ограничаване броя на заразените преподаватели, студенти и ученици, както и родителите им. Оттук нататък е необходимо съзнание при спазване на останалите мерки. Всичко това би следвало да сведе до минимум създаване на ситуация по липса на учители.
Голяма роля играе и поведението на родителите
които би следвало да осъществяват контрол върху действията на своите деца. На територията на община Две могили към настоящия момент всички училища, детски градини и детска ясла работят при строго спазване на всички изисквания и ограничения.
- Има ли нещо специфично, което отличава вашата община от останалите в тази обстановка?
- Може би, че нямаме болница, и това освен минуси има и плюсове, тоест нямаме условие за съсредоточаване на болни лица на територията.
- Кой и с какво може да помогне на малките общини?
- Като проблем, който е извън възможностите на община като нашата, е броят на личните лекари и медицински сестри. При евентуално висок процент на заболели и необходимост от домашно лечение няма да могат да бъдат обхванати от наличните лекари и медицински сестри.
- Какво бихте казали на хората от общината?
- Да изпълняват указанията в заповедите, да проявяват високо съзнание и обществена съпричастност и да вярват в добрия край на тази пандемия.