В кризисната заради пандемията с Ковид-19 година националната статистика продължава да ни изумява с неочаквани данни. След като две поредни тримесечия НСИ ни зарадва с увеличени насред епидемията заплати, сега отчита и впечатляващ ръст на заетостта в областта. 
През юли-септември в Русенско са работили 102,4 хиляди души, което е с почти 5 хиляди повече от предходното тримесечие и с 2 хиляди над броя на заетите през същия период на миналата година. Да, през пролетта много хора бяха освободени от работа, а после върнати обратно, през лятото традиционно расте и временната заетост.    

Но къде се е крил миналата година този бизнес, който сега насред пандемията осигурява 2000 допълнителни работни места, си остава голяма загадка. Която НСИ не обяснява по никакъв начин, а и няма такава цел. Институтът ни предлага сухи числа, чието тълкувание оставя на нас.
От данните излиза, че в тази кризисна 2020 година имаме рекордни за последните години коефициенти на заетост за лицата над 15 години и на тези между 15 и 64 години.
Трябва все пак да поясним, че за заети статистиката брои не само работещите по трудов договор, но и самоосигуряващите се, самонаетите, работещите работодатели и др., които работят поне по един час на ден и получават за това възнаграждение. В това число влизат и ученици, студенти и др., които се хващат на сезонна работа за по няколко часа на ден.
Като заети се отчитат и хора, които отсъстват поради отпуск при раждане на дете, родителски отпуск, стачка, трудов спор или други причини, които могат да се окажат временни. В страната обаче тенденцията е обратна - заетите намаляват спрямо година по-рано, което е логично заради емиграцията и застаряването на работната сила.