Как малките общини, които в много отношения са най-ощетени, се справят с породената от Ковид-19 пандемия? Какво се случва с бюджета, има ли достатъчно лекари и лекарства, как ще учат учениците? С тези въпроси се обръщаме днес към кмета на Сливо поле Валентин Атанасов.

- Г-н Атанасов, как се отразява пандемията на бюджета на общината?
- В момента изтича десетмесечието за годината. Ще сравним приходите от сега с тези за същия период на миналата година и при всички положения ще има по-малка събираемост на средства от данъците и другите пера по бюджета, но вярвам, че до края на годината ще компенсираме загубите. 
- Какви извънредни разходи донесе извънредното положение и откъде идват парите?
- До момента 
извънредните разходи са между 50 000 и 60 000 лева
Тези средства за изразходвани за всички планирани мероприятия, които общината провежда по повод хранене на социално слабите граждани, купуване на дезинфектанти за детски градини, училища и администрациите. За тях обаче се води много строга отчетност, защото това са собствени средства. Надявам се направените разходи един ден да се възстановят от държавата по представените от нас документи.  
- Какво означава спадът на приходите - от какво ще трябва да се лиши общината?
- Според направените досега разчети няма да се наложи общината да се лиши от нещо, защото, както казах по-горе, в момента събираме данъците, хората са отговорни и изплащат дължимите пари. 
- Как корона кризата се отрази на местния бизнес и безработицата? 
- С една дума - тежко! Често в местните предприятия се стига до съкращения заради липса на места за реализация на продукцията им. Освен това с моя заповед 
пазарите са затворени, а там препитание намираха много хора
Там, където има заразени с Ковид-19, се търсят заместници, но това е трудно в момента. 
- Колко са болните от коронавирус в общината и каква е тенденцията?
- Заразените с коронавирус в цялата община са около 30 с по 3-4 карантинирани техни роднини от РЗИ. Каква ще бъде тенденцията занапред, не мога да кажа, но вземаме всички мерки кронавирусната инфекция да не се разширява.
- Как се спазват противоепидемичните мерки?
- С всеки изминал ден 
сливополчани се убеждават, че вирусът Ковид-19 съществува и спазват всички необходими противоепидемични мерки
Разбира се, има и изключения. Някои не си слагат маските на закрити и открити места, където има струпване на хора, но това е малка част от населението на общината и полицията ги предупреждава, а когато се наложи, ги глобява. Масовите мероприятия като сватби, сборове и други не се провеждат до отминаване на пандемията. 
- Колко са личните лекари и достатъчни ли са за обгрижването на хората?
- Пет са общопрактикуващите лекари в цялата община, но те не могат да обхванат всички пациенти, защото са на върха на възможностите си, а и нямат необходимия брой медицински сестри.
- Как става снабдяването с лекарства? Какво е търсенето и има ли дефицит?
- Аптеките в общината 
имат достатъчно медикаменти и няма дефицит
на едно или друго лекарство. Поне до мен не е стигал сигнал за липса на лекарства в аптечната мрежа.
- Биха ли могли да реагират учебните заведения, ако се окаже, че има заразени учители - ще има ли кой да ги замести?
- В общината е създадена много добра организация в областта на образованието. Учениците от 1 до 4 клас учат в присъствена форма, а тези от 5 до 12 клас са на онлайн обучение, като за това са осигурени необходимите технически средства. 
Засега нямаме заразени учители в начален курс, но ако това стане, ще се търси изход от ситуацията
увериха ме директорите на училищата.
 - Има ли нещо специфично, което отличава вашата община от останалите в тази обстановка?
 - Това, което ни отличава от останалите общини в областта, е африканската чума по свинете, която налегна община Сливо поле миналата година. Тогава се наложи прасетата в два големи свинекомплекса в Голямо Враново и Бръшлен да бъдат унищожени и едва сега да започне работата по възстановяване на дейността по отглеждане на животни. Вследствие на тази чума хората в общината сега са дисциплинирани, изпълняват наложените мерки от общинския щаб и спазват създадената добра организация за ограничаване на проникването на коронавируса.
- Кой и с какво може да помогне на малките общини?
- Единствено държавата, като възстанови на малките общини изразходваните допълнителни средства в борбата с Ковид-19. Както вече казех, за нашата община те са в размер на около 60 000 лева.
- Какво бихте казали на хората от общината?
- Искам да спазват всички мерки, набелязани от щаба за борба с коронавируса и 
да се отнасят сериозно към този вирус, защото той никак не е безобиден
Каквото зависи от мен, го правя. В общината създадохме организация за почистване на населените места и пътищата от сняг, за доставяне на храна на социално слабите по домовете им и за преодоляване на още много пречки, които се създават през зимата.