Интернет приложение насочва диспечерите от Спешна помощ към болниците със свободни легла за пациенти с Ковид-19. Системата работи почти две седмици, актуализира се в реално време и е на разпололожение денонощно без почивен ден. С нейна помощ може да се следи и натовареността на леглата в интензивните сектори, а при необходимост данните за легловия капацитет могат да се коригират само за няколко минути.
Създаването на такава уеб-базирана информационна база бе решено от Областния оперативен щаб на 5 ноември. Тя е изработена само за ден от собственика на русенската фирма „Гейт.БГ“ Владислав Симчев и е предоставена за безмъзмездно ползване.
Владислав Симчев е известен с участието си в множество благотворителни инициативи и избран на много високи позиции в мрежата на Лайънс клубовете. За мандат 2021/22 година той ще бъде дистрикт управител на Асоциацията на Лайънс клубовете в България. За жеста си Владислав Симчев беше отличен с грамота на областния управител Галин Григоров.
Наред с новото приложение Областният оперативен щаб разполага и с комуникационни канали във Вайбър и Гугъл за контрол и координация на здравната система и действията срещу коронавируса. Наред с това се използват и възможностите на набралите скорост заради резкия скок на онлайн комуникациите платформи на BigBlueButton и Zoom. Опитът на областната администрация, която е една от първите, въвели електронното управление в страната, позволява дублиране и запазване на цялата информация на Областния оперативен щаб, ако някоя от ползваните системи претърпи срив.
Междувременно вчера бяха обобщени данните за заболеваемостта от К-19 през миналата седмица. 
Приблизително 1.29 пъти повече са новозаразените с коронавирус в областта през нея в сравнение с периода 2-8 ноември - 933 срещу 724.
Ръст бележат и оздравелите пациенти, които от 9 до 15 ноември са 538 човека, с 97 повече спрямо предната седмица.
За съжаление, 27 човека с положителен PCR тест за Ковид-19 починаха, което е близо 1.17 пъти повече от предходната седмица. Тогава смъртните случаи бяха 23.
От началото на пандемията диагностицираните с коронавирусна инфекция са 3113, като активните случаи са 1723. Броят на излекуваните достигна 1302-ма, а на починалите - 88.
От месец март досега най-много заразени с коронавирус в област Русе бяха отчетени на 11 ноември - 218. През изминалата седмица на 13 ноември беше отчетен и положителен рекорд, а именно най-много оздравели за едно денонощие - 124 души.
По показателя 14-дневна заболяемост областта остава в т.нар. червена зона. Към вчерашна дата индикаторът показва 771.8 потвърдени случая на 100 000 души население.