Една от пиесите на Орлин Дяков - „Кръстопът под наем“, е дала името на сборника с негови драматургични произведения, който беше представен вчера вечерта в Камерна зала „Слави Шкаров“ пред ценители на изкуството на Мелпомена. В книжката са намерили място 11 от 17-те пиеси на директора на русенския театър, който при комплектоването на сборника се е ръководил от това колко пъти е играна една пиеса. Ако е 4-5 пъти, тя вече е разпознаваема от хората, смята той.
Орлин Дяков започва да пише драматургия три години, след като завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1987 г. Първата му пиеса е „Любовта като такава“, която написва за 4 дни и 4 нощи. Но смята, че „Облог“ е произведението, което го идентифицира като драматург. Оттогава досега Дяков е написал много пиеси, част от които със социална насоченост. Има номинация за „Аскеер“ за драматургия през 2005 г., а през 2008 г. печели награда на Фестивала за българска драматургия „Иван Радоев“. Любопитна подробност е, че всъщност първият сборник с негови пиеси е издаден още през 2013 г., но в Румъния и на румънски език.
Сборникът „Кръстопът под наем“ неотдавна беше представен и в театър „Възраждане“ в София. Отпечатването му е финансирано по програма „Култура“ на Община Русе. Книгата няма да се продава, а ще попълни фонда на 136 библиотеки и читалища в България.